Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

CHE-Excellence Label 2009: economie en psychologie bij de beste in Europa

16 november 2009

Het Centre for Higher Education Development (CHE) schaart de vakgebieden psychologie en economie van de Rijksuniversiteit Groningen tot de Excellence Group van beste universiteiten in Europa. De Excellence Group telt slechts 69 leden, oftewel 1,5 procent van alle 4.500 instellingen voor hoger onderwijs in Europa.

Economie behaalde drie sterren in de categorieën 'publications', 'citations' en 'student mobility', respectievelijk de omvang en impact van de onderzoeksoutput en de aantallen inkomende en uitgaande internationale uitwisselingsstudenten. Psychologie krijgt van het CHE behalve deze drie, ook nog een vierde ster voor 'teaching staff mobility'. In een eerdere ronde, waarin vakgebieden uit de natuurwetenschappen en wiskunde werden beoordeeld, kregen in Groningen de vakgebieden natuurkunde en biologie al een drie sterren kwalificatie van het CHE.

Onafhankelijke, Europese ranking

Het CHE is een onafhankelijk Duits instituut dat een ranking opstelt van Europese instellingen voor hoger onderwijs, waarbij de kwaliteit van onderzoek en internationalisering centraal staat. In 2007 werden de natuurwetenschappen en wiskunde beoordeeld, in de nieuwe ronde van 2009 waren economie, politieke wetenschappen en psychologie aan de beurt. Met de CHE-Excellence Ranking kunnen aankomende masterstudenten of promovendi bepalen aan welke universiteit in Europa zij het beste wetenschappelijk onderzoek kunnen verrichten. 

Criteria

Om vakgebieden op verschillende universiteiten te vergelijken, hanteert het CHE zes criteria: aantal publicaties, aantal citaties (vergeleken met de mondiale standaard), aantal veel geciteerde onderzoekers, internationale mobiliteit van studenten en wetenschappers en deelname aan het Erasmus Mundus programma van de Europese Unie. Aan de hand hiervan maakt het CHE een voorselectie van faculteiten of vakgroepen, die bij minstens één van de criteria kunnen bogen op buitengewoon goede prestaties.

Naast kwantitatieve cijfers bevat de Excellence Ranking veel informatie over masterstudies, promotieplaatsen, onderzoeksteams en zwaartepunten van de vakgroepen, maar ook over zaken als wonen, faciliteiten en collegegeld.

Meer informatie: www.excellence-ranking.org en www.che-excellence-ranking.eu.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...