Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Goud en een finale-plaats voor Groningse deelnemers iGEM 2009

11 november 2009
Alle deelnemers voor het hoofdgebouw van het MIT
Alle deelnemers voor het hoofdgebouw van het MIT

Groningse studenten hebben een prestatie van wereldformaat geleverd tijdens de international Genetically Engineered Machine wedstrijd (de iGEM 2009) in Boston. Het team van de Rijksuniversiteit Groningen hoorde bij de zes finalisten, die verkozen waren uit een deelnemersveld van 110 teams van universiteiten uit de VS, Europa, Azië, Zuid-Amerika en Australië. De eerste prijs ging naar het team van Cambridge, Groningen eindigde eervol op een gedeelde vierde plaats.

Het Groningse team ontving bovendien een gouden medaille, omdat het ontwerp dat zij presenteerde werd aangemerkt als een inzending in de hoogste (gouden) categorie.

Synthetische Biologie

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met Synthetische Biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt (her)ontworpen dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Het onderzoek wordt gepresenteerd aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Boston, dit jaar van 31 oktober tot 2 november.

Studenten die deelnemen aan de iGEM competitie ontvangen in het begin van de zomer een kit met biologische onderdelen en componenten uit de Registry of Standard Biological Parts van het MIT. Tijdens de zomer gebruiken ze die in combinatie met eigen ontwerpen om biologische systemen te maken.

De Groningse studenten namen deel met een E. coli bacterie die ze zo hadden omgebouwd dat hij arseen, zink en koper uit verontreinigd water kan verwijderen. De bacterie neemt de metalen op uit het water en produceert tegelijk gas in zijn cel waardoor hij gaat drijven en gemakkelijk kan worden verwijderd.

Het Groningse team bestond uit elf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, natuurkunde, informatica, psychologie, biomedische technologie).

Noot voor de pers

Meer informatie: igemgroningen@googlegroups.com of prof.dr. O.P. Kuipers, tel. 050-363 2093/2092, o.p.kuipers@rug.nl,
Zie ook: www.igem.org en http://2009.igem.org/Team:Groningen/Team

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...