Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Opinie prof.dr. Henk Moll: “Verplicht energielabel voor huizen is goed voor milieu en portemonnee”

27 oktober 2009

Van de huizen die in Nederland te koop staan, heeft maar zo’n zeven procent een energielabel. Een slechte zaak, vindt hoogleraar Natuurlijke hulpbronnen Henk Moll van de Rijksuniversiteit Groningen. Na jaren van twijfelend beleid, moet het Kabinet de invoering van de regeling nu écht verplicht gaan stellen. Want energielabels zijn goed voor milieu én portemonnee.

Al bijna twee jaar is het “verplicht”. Sinds 1 januari 2008 moet in Nederland elke woning van meer dan tien jaar oud gekeurd worden op energiezuinigheid. Voordat het verkocht wordt, moet ieder huis een label krijgen: van G voor zeer energie-inefficiënt tot A voor zeer zuinig. Het is een uitvloeisel van een Europese milieurichtlijn. Maar de wet wordt niet gehandhaafd, en bij ruim driekwart van de transacties zien koper en verkoper gezamenlijk af van het vaststellen van een energielabel. Zonder enige consequentie.

Forse winst te behalen

Dat moet anders, vindt hoogleraar Natuurlijke hulpbronnen Henk Moll. Want als alle huizen gelabeld worden, levert dat aanzienlijke kostenbesparingen op én reductie van CO2-uitstoot. Moll: “Voor nieuwbouw gelden steeds strengere isolatieregels, waardoor het gemiddelde  energiegebruik per woning licht daalt. Maar in oudere woningen kan energiegebruik soms met tientallen procenten verminderd worden. Dat moeten  we stimuleren. Niet alleen om het milieu te sparen, maar ook om de woonlasten te reduceren. Energieprijzen zullen een steeds belangrijker aandeel van onze woonlasten vormen.”

Duidelijkheid over energiegebruik

Invoering van een strikt systeem van energielabels schept duidelijkheid ten aanzien van energiegebruik, meent Moll. “Je hoort wel zeggen dat een label overbodig zou zijn, maar een grote meerderheid van de mensen weet écht niet waarop ze moet letten bij aanschaf van een woning. Dubbele beglazing, HR-ketels, isolatie – maar weinig mensen hebben er kijk op. Veel kopers maken een emotionele keuze voor een huis, en zijn gefixeerd op de prijs die bij de notaris wordt overeengekomen. In kosten van energie en onderhoud heeft men vaak nauwelijks inzicht – men weet ook vaak niet of de hoogte van de energierekening aan het eigen gedrag ligt, of aan de woning. Een energielabel schept daarin duidelijkheid.”

Veranderende huizenmarkt

Toenemende duidelijkheid zal de huizenmarkt veranderen, verwacht Moll, waardoor woningen zuiniger worden. Hij ziet een parallel met de invoering van verplichte energielabels voor koelkasten. Vanaf het moment dat consumenten gingen letten op energielabels, kwamen er nauwelijks nog koelkasten met een slecht energielabel op de markt. Moll: “Op de huizenmarkt zal het effect minder verbluffend zijn. Maar zoals mensen nu hun huis nog wel eens opnieuw schilderen voor ze het te koop zetten, zullen ze ook gaan investeren in isolatie, om een beter energielabel te krijgen. En als een huis een slecht label heeft, zal er meer over de prijs onderhandeld worden.”

Algemene opinie

Dat nog maar zo weinig huizen een energielabel hebben, is te wijten aan het twijfelend beleid van het vorige kabinetten-Balkenende, meent Moll. “Europese milieurichtlijnen werden niet belangrijk gevonden, en er werd veel te weinig aandacht aan besteed. Op de valreep is een certificatiesysteem opgesteld, en zijn er mensen opgeleid die de labels moesten verstrekken. Als je zo soft begint, dan wordt zo’n richtlijn al snel vrijblijvend. En dat is zonde, want de algemene opinie is wél voor vermindering van CO2-uitstoot, en er zijn ook weinig mensen tegen vermindering van woonlasten.”

Overheid, kom in actie!

Vanaf 1 januari 2010 moet het kabinet in publiekscampagnes duidelijk maken waarom energielabels voor woningen belangrijk zijn, vindt Moll. Verder moet de overheid zorgen voor goed opgeleide en gecertificeerde labelverstrekkers, zodat er geen discussie kan ontstaan over de kwaliteit van het label. Met gerichte subsidies kan het gebruik van energielabels gestimuleerd worden – niet alleen onder woningkopers, maar ook onder woningbezitters die hun woning energiezuiniger willen maken én in de huursector. Maar er moet ook streng op naleving worden toegezien, vindt Moll. “Als je écht wilt dat zo’n regeling een succes wordt, dan laat je hem niet vrijblijvend. Als je wel een maximum snelheid invoert, maar nooit boetes uitdeelt voor overtredingen, is na verloop van tijd de snelheid vrij.”

Curriculum vitae

Henk Moll (1952) studeerde natuurkunde in Groningen. Van 1981-1984 en 1987-1991 was hij als onderzoeker verbonden aan het Centrum voor Energie en Milieukunde (IVEM) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werd universitair docent in 1992 en promoveerde een jaar later. In 2004 is hij benoemd tot adjunct-hoogleraar Natuurlijke hulpbronnen in relatie tot duurzame productie bij het IVEM. Moll verricht veel praktisch milieuonderzoek - zowel lokaal als internationaal en in samenwerking met andere vakgebieden, zoals psychologie en bestuurkunde.

Contactinformatie

Prof.dr. H.C. Moll.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws