Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lezing van Martin van Creveld over oorlogscultuur

Mannen genieten van oorlog
14 oktober 2009

Mannen genieten van oorlog. Ze zijn zo gefascineerd door oorlogen dat ze een hele oorlogscultuur creëren, met versierde wapens, fraaie uniformen, ceremonies en parades. Hoe vreselijk en irrationeel oorlog ook is, het is wel cruciaal voor het gedrag van mannen. De bekende Israëlische historicus Martin van Creveld publiceerde onlangs zijn boek ‘Culture of War’.

Woensdag 14 oktober (aanvang 20.00 uur) spreekt hij (in het Engels) in het Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen over oorlogscultuur. Filosoof Hans Achterhuis gaat met Van Creveld in debat. Debatleider is RUG-hoogleraar Jaap de Wilde.

Mannen houden van oorlog en vrouwen van krijgers

Hoezeer het ook te betreuren is, oorlogen zijn onlosmakelijk verbonden met de menselijke geschiedenis. Rond oorlogen betstaat een eigen cultuur, met eigen wetten, rituelen, gedenktekens, literatuur en muziek. Volgens Van Creveld is oorlog niet alleen een instrument van de politiek maar ook een menselijke oerdrift. Wereldwijd zijn mannen gefascineerd door oorlog. De werkelijke reden dat oorlog bestaat, is dat mannen van oorlog houden en vrouwen van krijgers, betoogt hij in zijn boek ‘Oorlogscultuur’.

Martin van Creveld

Martin van Creveld werd geboren in Nederland maar verhuisde, toen hij vier jaar oud was, naar Israël. Hij werd er een gevierd en eigenzinnig krijgshistoricus die de controverse in zijn onderzoek naar oorlog en geweld nooit schuwde. Hij is hoogleraar aan de Hebreeuwse universiteit in Jeruzalem.

Hans Achterhuis

De Nederlandse filosoof Hans Achterhuis zal op Van Creveld reageren met een tegenlezing. Hans Achterhuis is emeritus hoogleraar filosofie en publiceerde vorig jaar het werk "Met alle geweld" een van zijn vele, zeer toegankelijke boeken.

Geluidsopnamen SG

Studium Generale Groningen maakt van de meeste lezingen geluidsopnamen (MP3), neem hiervoor contact op met studium generale.

Meer informatie

 • Deze lezingen- en discussieavond over Oorlogscultuur is georganiseerd i.s.m. het Groninger Forum en vindt plaats in het kader van de landelijke Week van de Geschiedenis, dit jaar met als thema ‘Oorlog en vrede’.

 • Studium Generale Groningen, tel. 050-363 5460, www.rug.nl/studium

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...