Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Auke van der Woud ontvangt de Groeneveldprijs 2009

28 oktober 2009

Auke van der Woud, hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, ontvangt op 28 oktober de Groeneveldprijs 2009 voor het boek 'Een Nieuwe Wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland' dat hij in 2006 publiceerde.

Een Nieuwe Wereld

Dit boek behandelt de komst na 1850 van de nieuwe netwerken voor massacommunicatie en massamobiliteit. Als gevolg van die netwerken ontstond het sociologische verschijnsel dat voor de twintigste eeuw cruciaal werd, de ‘massamens’. De groeiende intensiteit van de communicatie en mobiliteit schiep een nieuw beeld van de werkelijkheid en een nieuwe, Westerse cultuur waarin ‘normaal denken’ dominant werd. Ook de geografie van Nederland veranderde door die infrastructuur ingrijpend: het land kreeg een ‘hart’, een stedelijke agglomeratie die ‘Randstad’ werd genoemd, en een uitgestrekte periferie.

Stichting Groeneveld reikt sinds 2006 de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland. Eerder ging de prijs onder andere naar Geert Mak, Bennie Jolink, Louise Fresco en de geestelijk vader van de Max Havelaarproducten. De uitreiking zal plaats vinden op Kasteel Groeneveld in Baarn.

'Een Nieuwe Wereld' werd eerder al genomineerd voor de NWO Eurekaprijs/Furore Boekenprijs 2007 en is uitgeroepen tot Het Beste Geschiedenisboek van 2007.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 12:10

Meer nieuws

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.

 • 28 november 2018

  RUG brengt partijen samen voor innovaties in digitale samenleving

  Tijdens de Digital Society Conference van de VSNU op 27 november jl. heeft de Rijksuniversiteit Groningen het boek ‘Samen kennis en innovaties ontwikkelen: digital society’ gepresenteerd. Dean of Industry Relations Iris Vis: "Digitalisering maakt steeds...