Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Auke van der Woud ontvangt de Groeneveldprijs 2009

28 oktober 2009

Auke van der Woud, hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, ontvangt op 28 oktober de Groeneveldprijs 2009 voor het boek 'Een Nieuwe Wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland' dat hij in 2006 publiceerde.

Een Nieuwe Wereld

Dit boek behandelt de komst na 1850 van de nieuwe netwerken voor massacommunicatie en massamobiliteit. Als gevolg van die netwerken ontstond het sociologische verschijnsel dat voor de twintigste eeuw cruciaal werd, de ‘massamens’. De groeiende intensiteit van de communicatie en mobiliteit schiep een nieuw beeld van de werkelijkheid en een nieuwe, Westerse cultuur waarin ‘normaal denken’ dominant werd. Ook de geografie van Nederland veranderde door die infrastructuur ingrijpend: het land kreeg een ‘hart’, een stedelijke agglomeratie die ‘Randstad’ werd genoemd, en een uitgestrekte periferie.

Stichting Groeneveld reikt sinds 2006 de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland. Eerder ging de prijs onder andere naar Geert Mak, Bennie Jolink, Louise Fresco en de geestelijk vader van de Max Havelaarproducten. De uitreiking zal plaats vinden op Kasteel Groeneveld in Baarn.

'Een Nieuwe Wereld' werd eerder al genomineerd voor de NWO Eurekaprijs/Furore Boekenprijs 2007 en is uitgeroepen tot Het Beste Geschiedenisboek van 2007.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 12:10
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 06 juni 2018

  Nadruk op bloed, zweet en tranen veranderde medische wetenschap

  Bloed, urine, melk, zweet en sperma. Dat deze stoffen niet alleen voor medici, scheikundigen of biologen interessant zijn, bewijst de promotie van historicus Ruben Verwaal. Hij heeft onderzochthoe artsen de lichaamssappen bestudeerden in de achttiende...

 • 06 juni 2018

  Opgraving vroeg 18e-eeuws koopvaardijschip in de Noordoostpolder begonnen

  Met het blootleggen van een baardmankruik startte Burgemeester Aucke van der Werff van gemeente Noordoostpolder samen met maritiem archeoloog Yftinus van Popta woensdagmiddag de opgraving van een vroeg 18e-eeuws vrachtschip. De opgraving in agrarisch...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...