Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Auke van der Woud ontvangt de Groeneveldprijs 2009

28 oktober 2009

Auke van der Woud, hoogleraar architectuur- en stedenbouwgeschiedenis, ontvangt op 28 oktober de Groeneveldprijs 2009 voor het boek 'Een Nieuwe Wereld. Het ontstaan van het moderne Nederland' dat hij in 2006 publiceerde.

Een Nieuwe Wereld

Dit boek behandelt de komst na 1850 van de nieuwe netwerken voor massacommunicatie en massamobiliteit. Als gevolg van die netwerken ontstond het sociologische verschijnsel dat voor de twintigste eeuw cruciaal werd, de ‘massamens’. De groeiende intensiteit van de communicatie en mobiliteit schiep een nieuw beeld van de werkelijkheid en een nieuwe, Westerse cultuur waarin ‘normaal denken’ dominant werd. Ook de geografie van Nederland veranderde door die infrastructuur ingrijpend: het land kreeg een ‘hart’, een stedelijke agglomeratie die ‘Randstad’ werd genoemd, en een uitgestrekte periferie.

Stichting Groeneveld reikt sinds 2006 de Groeneveldprijs uit aan een persoon of organisatie die zich bijzonder heeft ingezet voor het debat over natuur en landschap in Nederland. Eerder ging de prijs onder andere naar Geert Mak, Bennie Jolink, Louise Fresco en de geestelijk vader van de Max Havelaarproducten. De uitreiking zal plaats vinden op Kasteel Groeneveld in Baarn.

'Een Nieuwe Wereld' werd eerder al genomineerd voor de NWO Eurekaprijs/Furore Boekenprijs 2007 en is uitgeroepen tot Het Beste Geschiedenisboek van 2007.

Meer informatie

Prof. dr. Auke van der Woud

Laatst gewijzigd:28 oktober 2016 23:30
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.