28 oktober 2009

Promotie: M. Siedlinski, 16.15 Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Genetic and environmental determinants of lung function in the general population
Promotor(s): prof.dr. H.M. Boezen, prof.dr. D.S. Postma
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Genetische oorzaak verminderde longfunctie in kaart

Veel roken en ongezond eten heeft niet voor iedereen even kwalijke gevolgen. Terwijl de ene stevige roker tot op hoge leeftijd fluitend trap blijft lopen, belandt de andere met een chronische luchtwegaandoening in een rolstoel. Al lange tijd is bekend dat longfunctie mede wordt bepaald door genetische factoren. Maar welke genen cruciaal zijn, daarover bestaat veel onduidelijkheid. Promotieonderzoek van Mateusz Siedliński van het UMCG werpt licht op deze vraag.

Uit het onderzoek blijkt dat twee varianten (single nucleotide polymorphisms: SNPs) in de derde regio van het het gen voor het enzym Multidrug Resistance-associated Protein 1 van invloed zijn op het longfunctieniveau in de algemene bevolking. Verder bleek dat SNPs in het gen voor Glutamate Cysteine Ligase Catalytic Subunit alleen invloed hebben op het longfunctieniveau van (ex-)rokers.

Siedliński bevestigt eerder onderzoek waaruit bleek dat varianten in de antioxidant Superoxide Dismutase 3 een rol spelen bij het longfunctieniveau van de algemene bevolking. Ook belicht hij de positieve invloed van het drinken van witte wijn op de hoogte van de longfunctie, en het effect van een aantal biologisch plausibele kandidaatgenen zoals Sirtuin 1 en Epoxide Hydrolase 1 op het longfunctieniveau in de algemene bevolking.

Mateusz Siedliński (Polen, 1981) studeerde Biologie te Krakau. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Astma Fonds.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39