Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Genetic and environmental determinants of lung function in the general population

28 oktober 2009

Promotie: M. Siedlinski, 16.15 Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Genetic and environmental determinants of lung function in the general population
Promotor(s): prof.dr. H.M. Boezen, prof.dr. D.S. Postma
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Genetische oorzaak verminderde longfunctie in kaart

Veel roken en ongezond eten heeft niet voor iedereen even kwalijke gevolgen. Terwijl de ene stevige roker tot op hoge leeftijd fluitend trap blijft lopen, belandt de andere met een chronische luchtwegaandoening in een rolstoel. Al lange tijd is bekend dat longfunctie mede wordt bepaald door genetische factoren. Maar welke genen cruciaal zijn, daarover bestaat veel onduidelijkheid. Promotieonderzoek van Mateusz Siedliński van het UMCG werpt licht op deze vraag.

Uit het onderzoek blijkt dat twee varianten (single nucleotide polymorphisms: SNPs) in de derde regio van het het gen voor het enzym Multidrug Resistance-associated Protein 1 van invloed zijn op het longfunctieniveau in de algemene bevolking. Verder bleek dat SNPs in het gen voor Glutamate Cysteine Ligase Catalytic Subunit alleen invloed hebben op het longfunctieniveau van (ex-)rokers.

Siedliński bevestigt eerder onderzoek waaruit bleek dat varianten in de antioxidant Superoxide Dismutase 3 een rol spelen bij het longfunctieniveau van de algemene bevolking. Ook belicht hij de positieve invloed van het drinken van witte wijn op de hoogte van de longfunctie, en het effect van een aantal biologisch plausibele kandidaatgenen zoals Sirtuin 1 en Epoxide Hydrolase 1 op het longfunctieniveau in de algemene bevolking.

Mateusz Siedliński (Polen, 1981) studeerde Biologie te Krakau. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Astma Fonds.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...