Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Zorg van de huisarts voor mensen met ernstige psychische stoornissen

28 oktober 2009

Promotie: M.J.T. Oud, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Zorg van de huisarts voor mensen met ernstige psychische stoornissen
Promotor(s): mw. prof.dr. B. Meyboom-de Jong
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Richtlijn nodig voor huisartszorg aan patiënten met psychotische stoornissen

Patiënten met psychotische stoornissen hebben een grotere kans op bijkomende lichamelijke aandoeningen als overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en longziekten. Zij hebben een kortere levensverwachting. Door hun sociale en cognitieve beperkingen en omdat deze patiënten niet altijd een duidelijke hulpvraag hebben, is het voor huisartsen moeilijker in te schatten welke geneeskundige zorg er nodig is. Hierdoor worden aandoeningen bij deze patiëntengroep vaak later vastgesteld en behandeld.

Uit onderzoek van UMCG-promovendus Marian Oud blijkt dat huisartsen het opsporen en behandelen van lichamelijke aandoeningen bij psychose-patiënten tot hun verantwoordelijkheid rekenen, maar dat zij hierin nog geen uniform beleid voeren. Om deze patiëntengroep beter te kunnen helpen, is zorg met een “brede benadering” nodig. De huisarts moet niet wachten tot de patiënt of zijn familie om hulp komt vragen, maar moet de patiënt regelmatig zien. Zo blijft hij beter op de hoogte van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de patiënt en zijn leefomstandigheden, en kan hij tijdig de juiste zorg leveren. Samen met de patiënt moet de huisarts een juiste balans vinden tussen toekijken en bemoeien, aldus de promovendus.

Marian Oud (Beverwijk, 1951) studeerde geneeskunde in Groningen en werkt sinds 1988 als huisarts in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool ‘SHARE’. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting Stoffels-Hornstra, het Rob Giel Onderzoekscentrum en de Stimuleringsregeling Inbedding Kaderopleiding GGZ van het ministerie van VWS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...