Zorg van de huisarts voor mensen met ernstige psychische stoornissen
Promotie: M.J.T. Oud, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Zorg van de huisarts voor mensen met ernstige psychische stoornissen
Promotor(s): mw. prof.dr. B. Meyboom-de Jong
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl
Richtlijn nodig voor huisartszorg aan patiënten met psychotische stoornissen
Patiënten met psychotische stoornissen hebben een grotere kans op bijkomende lichamelijke aandoeningen als overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en longziekten. Zij hebben een kortere levensverwachting. Door hun sociale en cognitieve beperkingen en omdat deze patiënten niet altijd een duidelijke hulpvraag hebben, is het voor huisartsen moeilijker in te schatten welke geneeskundige zorg er nodig is. Hierdoor worden aandoeningen bij deze patiëntengroep vaak later vastgesteld en behandeld.
Uit onderzoek van UMCG-promovendus Marian Oud blijkt dat huisartsen het opsporen en behandelen van lichamelijke aandoeningen bij psychose-patiënten tot hun verantwoordelijkheid rekenen, maar dat zij hierin nog geen uniform beleid voeren. Om deze patiëntengroep beter te kunnen helpen, is zorg met een “brede benadering” nodig. De huisarts moet niet wachten tot de patiënt of zijn familie om hulp komt vragen, maar moet de patiënt regelmatig zien. Zo blijft hij beter op de hoogte van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de patiënt en zijn leefomstandigheden, en kan hij tijdig de juiste zorg leveren. Samen met de patiënt moet de huisarts een juiste balans vinden tussen toekijken en bemoeien, aldus de promovendus.
Marian Oud (Beverwijk, 1951) studeerde geneeskunde in Groningen en werkt sinds 1988 als huisarts in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool ‘SHARE’. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Stichting Stoffels-Hornstra, het Rob Giel Onderzoekscentrum en de Stimuleringsregeling Inbedding Kaderopleiding GGZ van het ministerie van VWS.
Laatst gewijzigd: | 15 september 2017 15:39 |
Meer nieuws
-
25 april 2018
Lagere leesvaardigheid onder mensen met financiële problemen | Onderzoek van Martijn Keizer in het NOS Journaal
Lagere leesvaardigheid komt veel vaker voor bij mensen met financiële problemen. Uit onderzoek van Martijn Keizer van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Syncasso Gerechtsdeurwaarders, Kredietbank Nederland en Stichting Lezen & Schrijven...
-
25 april 2018
Geen gevaar met breedplaatvloeren in gebouwen RUG
Na inventarisatie van alle gebouwen waar mogelijk ondeugdelijke breedplaatvloeren zijn gebruikt, heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) geconstateerd dat er geen gevaren zijn met betrekking tot breedplaatvloeren.