Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The spread of muscle fiber conduction velocity: increasing scope and usability

28 oktober 2009

Promotie: F. Lange, 14.45 uur, Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, Groningen
Proefschrift: The spread of muscle fiber conduction velocity: increasing scope and usability
Promotor(s): prof.dr.ir. N.M. Maurits
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Opsporing van lichte afwijkingen in spieren

Inzicht in de toestand van spieren is belangrijk voor een juiste diagnose en behandeling van tal van neurologische ziekten, stofwisselingsziekten en spierziekten. Een van de factoren die van belang zijn, is de spiervezelgeleidingssnelheid: de snelheid waarmee elektrisch pulsen door de spiervezel worden geleid.

Uit onderzoek van UMCG-promovendus Fiete Lange blijkt dat de spiervezelgeleidingssnelheid en de spreiding hiervan nauwkeurig inzicht geven in eventuele lichte beschadiging van de spieren. Door gebruik te maken van kleine naaldjes in de spier kan een afwijking van de spiervezelgeleidingssnelheid en de spreiding bij aandoeningen worden gevonden, waarbij dit nog niet was vastgesteld. De spreiding van spiervezelgeleidingssnelheid kan worden geschat door elektrodes op het huidoppervlak aan te brengen. Deze onderzoeksmethoden kosten weliswaar veel tijd, maar zijn weinig belastend voor de patiënt. Nu blijkt hoe gevoelig de onderzoeksmethoden zijn, stelt de promovendus, kunnen spierafwijkingen wellicht in een vroeg stadium worden opgespoord en bij aandoeningen worden gevonden, waarbij dit tot nu toe niet werd vermoed.

Fiete Lange (Duitsland, 1961) studeerde Geneeskunde te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Neurologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Lange blijft ook na zijn promotie werkzaam als neuroloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws