Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Discovery and characterization of oxidative biocatalysts. Styrene monooxygenase, putrescine oxidase, and alditol oxidase

30 oktober 2009

Promotie: E.W. van Hellemond, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Discovery and characterization of oxidative biocatalysts. Styrene monooxygenase, putrescine oxidase, and alditol oxidase
Promotor(s): prof.dr. M.W. Fraaije, prof.dr. D.B. Janssen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ontdekking twee milieuvriendelijke oxiderende enzymen

Oxiderende enzymen vormen een milieuvriendelijk alternatief voor de chemische oxidatiemiddelen die gebruikt worden in de industrie. Deze enzymen zijn in staat om op milde wijze oxidatieprocessen te versnellen en vormen op een selectieve manier producten die kunnen worden gebruikt in de fijnchemie of de farmaceutische industrie. Erik van Hellemond beschrijft in zijn proefschrift de ontdekking en karakterisering van een tweetal nieuwe oxiderende enzymen.

Het eerste nieuwe oxiderende enzym, styreen mono-oxygenase, werd door Van Hellemond gevonden in het ‘metagenoom’, DNA direct afkomstig uit de bodem. Dit mono-oxygenase oxideert aromaten en zwavelbevattende verbindingen, waarbij zuurstof wordt ingebouwd. Het tweede enzym, putrescine oxidase, werd ontdekt in het genoom van de bacterie Rhodococcus erythropolis en oxideert aminen. Dit enzym is, evenals het styreen mono-oxygenase, voor zijn werking afhankelijk van een flavine cofactor, een organisch molecuul dat in het enzym gebonden zit. De binding van deze cofactor in putrescine oxidase bleek onvolledig en is daarom nader bestudeerd.

Een speciale klasse van oxiderende enzymen wordt gevormd door de suiker oxidases. Van Hellemond geeft in zijn proefschrift een overzicht van deze suiker oxiderende enzymen. Van een onlangs ontdekt suiker oxidase, alditol oxidase van Streptomyces coelicolor, ondetrzocht hij voorts welke niet-suiker verbindingen dit enzym oxideert en welke producten hierbij gevormd worden.

Erik van Hellemond (’s-Hertogenbosch, 1978) studeerde bioprocestechnologie aan de Wageningen Universiteit. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de onderzoeksgroep ‘Biotransformation and Biocatalysis’ van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het maakte deel uit van een project dat werd gefinancierd door NWO, Ministerie van Economische Zaken, FrieslandCampina (voorheen Friesland Foods) en DSM. Inmiddels is hij werkzaam als communicatieadviseur voor de afdeling biotechnologie van de TU Delft en een tweetal publiek-private samenwerkingsverbanden op het gebied van industriële biotechnologie: ‘B-Basic’ en het ‘Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation’.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws