Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Discovery and characterization of oxidative biocatalysts. Styrene monooxygenase, putrescine oxidase, and alditol oxidase

30 oktober 2009

Promotie: E.W. van Hellemond, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Discovery and characterization of oxidative biocatalysts. Styrene monooxygenase, putrescine oxidase, and alditol oxidase
Promotor(s): prof.dr. M.W. Fraaije, prof.dr. D.B. Janssen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Ontdekking twee milieuvriendelijke oxiderende enzymen

Oxiderende enzymen vormen een milieuvriendelijk alternatief voor de chemische oxidatiemiddelen die gebruikt worden in de industrie. Deze enzymen zijn in staat om op milde wijze oxidatieprocessen te versnellen en vormen op een selectieve manier producten die kunnen worden gebruikt in de fijnchemie of de farmaceutische industrie. Erik van Hellemond beschrijft in zijn proefschrift de ontdekking en karakterisering van een tweetal nieuwe oxiderende enzymen.

Het eerste nieuwe oxiderende enzym, styreen mono-oxygenase, werd door Van Hellemond gevonden in het ‘metagenoom’, DNA direct afkomstig uit de bodem. Dit mono-oxygenase oxideert aromaten en zwavelbevattende verbindingen, waarbij zuurstof wordt ingebouwd. Het tweede enzym, putrescine oxidase, werd ontdekt in het genoom van de bacterie Rhodococcus erythropolis en oxideert aminen. Dit enzym is, evenals het styreen mono-oxygenase, voor zijn werking afhankelijk van een flavine cofactor, een organisch molecuul dat in het enzym gebonden zit. De binding van deze cofactor in putrescine oxidase bleek onvolledig en is daarom nader bestudeerd.

Een speciale klasse van oxiderende enzymen wordt gevormd door de suiker oxidases. Van Hellemond geeft in zijn proefschrift een overzicht van deze suiker oxiderende enzymen. Van een onlangs ontdekt suiker oxidase, alditol oxidase van Streptomyces coelicolor, ondetrzocht hij voorts welke niet-suiker verbindingen dit enzym oxideert en welke producten hierbij gevormd worden.

Erik van Hellemond (’s-Hertogenbosch, 1978) studeerde bioprocestechnologie aan de Wageningen Universiteit. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de onderzoeksgroep ‘Biotransformation and Biocatalysis’ van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB). Het maakte deel uit van een project dat werd gefinancierd door NWO, Ministerie van Economische Zaken, FrieslandCampina (voorheen Friesland Foods) en DSM. Inmiddels is hij werkzaam als communicatieadviseur voor de afdeling biotechnologie van de TU Delft en een tweetal publiek-private samenwerkingsverbanden op het gebied van industriële biotechnologie: ‘B-Basic’ en het ‘Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation’.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...