Il Lazio centro-meridionale nelle età del Bronzo e del Ferro

Faculteit: Letteren
Contact: Luca Alessandri, tel. 00 34 96601769, e-mail: l.alessandri@gmail.com

Nederzettingsdynamiek Zuid-Latium in kaart gebracht

Luca Alessandri deed onderzoek naar de nederzettingsdynamieken in het centrale deel van Zuid-Latium (Italië), in de periode 2400 – 725 v. Chr., dat wil zeggen van de bronstijd tot de Roma-Colli Albani III fase van de ijzertijd.

Na een korte inleiding op het studiegebied geeft Alessandri in zijn proefschrift een reconstructie van het landschap op basis van historische, geologische en bodemkaarten, luchtfotografie, gepubliceerde ecologische studies en veldobservaties. Vervolgens presenteert hij een catalogus van nederzettingen, graven (zowel geïsoleerde graven als necropoleis) en rituele plekken, met voor elke archeologische site relevante kaarten, een site-beschrijving, een korte biografie van het onderzoek en beschikbare dateringen. Op de catalogus volgt een classificatie van de nederzettingen, gebaseerd op morfologische en functionele analyses. Deze analyses zijn vooral gericht op een evaluatie van het landbouwpotentieel van de territoria binnen een straal van een uur lopen vanaf de nederzetting. De resultaten van Alessandri’s onderzoek wijzen op een verschuiving van op verwantschap gebaseerde gemeenschappen gedurende de bronstijd, naar complexere gemeenschappen gedurende de ijzertijd met aan de top een aristocratische klasse. Gedurende deze periode kreeg de landbouw langzamerhand een vooraanstaande rol in de bestaanseconomie en blijkt de locatiekeuze meer en meer gestuurd te worden door sociale en economische factoren.

Luca Alessandri (Italië, 1973) studeerde aan Universiteit Sapienza Rome. Hij verrichtte zijn onderzoek bij GIA, het Groninger Instituut voor Archeologie aan de Faculteit der Letteren van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English