Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Il Lazio centro-meridionale nelle età del Bronzo e del Ferro

29 oktober 2009

Promotie: L. Alessandri, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Il Lazio centro-meridionale nelle età del Bronzo e del Ferro
Promotor(s): prof.dr. P.A.J. Attema, prof.dr. R. Peroni
Faculteit: Letteren
Contact: Luca Alessandri, tel. 00 34 96601769, e-mail: l.alessandri@gmail.com

Nederzettingsdynamiek Zuid-Latium in kaart gebracht

Luca Alessandri deed onderzoek naar de nederzettingsdynamieken in het centrale deel van Zuid-Latium (Italië), in de periode 2400 – 725 v. Chr., dat wil zeggen van de bronstijd tot de Roma-Colli Albani III fase van de ijzertijd.

Na een korte inleiding op het studiegebied geeft Alessandri in zijn proefschrift een reconstructie van het landschap op basis van historische, geologische en bodemkaarten, luchtfotografie, gepubliceerde ecologische studies en veldobservaties. Vervolgens presenteert hij een catalogus van nederzettingen, graven (zowel geïsoleerde graven als necropoleis) en rituele plekken, met voor elke archeologische site relevante kaarten, een site-beschrijving, een korte biografie van het onderzoek en beschikbare dateringen. Op de catalogus volgt een classificatie van de nederzettingen, gebaseerd op morfologische en functionele analyses. Deze analyses zijn vooral gericht op een evaluatie van het landbouwpotentieel van de territoria binnen een straal van een uur lopen vanaf de nederzetting. De resultaten van Alessandri’s onderzoek wijzen op een verschuiving van op verwantschap gebaseerde gemeenschappen gedurende de bronstijd, naar complexere gemeenschappen gedurende de ijzertijd met aan de top een aristocratische klasse. Gedurende deze periode kreeg de landbouw langzamerhand een vooraanstaande rol in de bestaanseconomie en blijkt de locatiekeuze meer en meer gestuurd te worden door sociale en economische factoren.

Luca Alessandri (Italië, 1973) studeerde aan Universiteit Sapienza Rome. Hij verrichtte zijn onderzoek bij GIA, het Groninger Instituut voor Archeologie aan de Faculteit der Letteren van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...