Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Aspects of biliary atresia and other pediatric cholestatic deseases

21 oktober 2009

Promotie: mw. H. Yang, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Aspects of biliary atresia and other pediatric cholestatic deseases
Promotor(s): prof.dr. R.J. Porte, prof.dr. H.J. Verkade
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Nader inzicht in oorzaken galwegatresie

Galwegatresie is een zeldzame afwijking bij pasgeborenen, waardbij de galweg tussen de lever en de dunne darm afwezig of geblokkeerd is. Dit leidt tot functieverlies van de lever. Promovenda Huiqi Yang onderzocht verschillende aspecten van galwegatresie en andere cholestatische ziekten op de kinderleeftijd.

Yang laat zien dat bij galwegatresie al in een vroeg stadium leverfibrose optreedt en dat dit al vóór de galwegobstructie gebeurt. Ook onderzocht Yang de effecten van ontsteking op hepatobiliair transport. Al voordat galwegatresie ontstaat, treedt er een ontstekingsreactie op. Deze leidt tot vroegtijdige intrahepatische cholestase. Mogelijk is dat een van de redenen voor de vroeg optredende fibrose, aldus Yang. Ook onderzocht Yang de effectiviteit van bestaande behandelingen van galwegatresie bij kinderen. Uit een meta-analyse blijkt dat kinderen na een operatie voor galwegatresie mogelijk baat hebben bij hoge doseringen steroïden.

Huiqi Yang (China, 1975) studeerde geneeskunde te Tianjin, China. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...