Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vascular function in chronic end-organ damage. Pharmacological characterization of vasomotor function in systemic vasculature

26 oktober 2009

Promotie: N. Ulu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Vascular function in chronic end-organ damage. Pharmacological characterization of vasomotor function in systemic vasculature
Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning, prof.dr. W.H. van Gilst
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Schade aan bloedvaten en eindorganen hangen nauw samen

Aandoeningen aan eindorganen als de nieren en het hart staan veelal niet op zichzelf, maar kunnen mede veroorzaakt worden door veranderingen in de bloedvaten binnen of buiten deze organen. Het wetenschappelijk inzicht in deze samenhang groeit.

Nadir Ulu bracht de samenhang in kaart tussen vasculaire dysfunctie enerzijds, en schade aan de nieren en het hart anderzijds. Uit zijn onderzoek blijkt dat pathologische veranderingen in de bloedvaten een centrale rol spelen bij het ontstaan van schade in deze eindorganen. Op zijn beurt veroorzaakt de orgaanschade weer disfunctie van de bloedvaten, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Ulu brengt dit proces gedetailleerd in kaart. Hij beschrijft daarbij onder meer de rol die de epidermale groeifactorreceptor speelt bij het ontstaan van vasculaire disfunctie, en de rol die de ontstane vasculaire disfunctie vervolgens speelt bij het ontstaan van schade aan de eindorganen. Nieuwe geneesmiddelen die de werking van de epidermale groeifactorreceptor op bloedvaten blokkeren, kunnen zo schade aan de nieren en het hart wellicht voorkomen, aldus Ulu.

Nadir Ulu (Turkije, 1977) studeerde geneeskunde aan de Hacettepe Universiteit, Ankara. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Ulu is thans werkzaam als postdoc aan de Universiteit van Ankara, Turkije.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...