Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Vascular function in chronic end-organ damage. Pharmacological characterization of vasomotor function in systemic vasculature

26 oktober 2009

Promotie: N. Ulu, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Vascular function in chronic end-organ damage. Pharmacological characterization of vasomotor function in systemic vasculature
Promotor(s): prof.dr. R.H. Henning, prof.dr. W.H. van Gilst
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Schade aan bloedvaten en eindorganen hangen nauw samen

Aandoeningen aan eindorganen als de nieren en het hart staan veelal niet op zichzelf, maar kunnen mede veroorzaakt worden door veranderingen in de bloedvaten binnen of buiten deze organen. Het wetenschappelijk inzicht in deze samenhang groeit.

Nadir Ulu bracht de samenhang in kaart tussen vasculaire dysfunctie enerzijds, en schade aan de nieren en het hart anderzijds. Uit zijn onderzoek blijkt dat pathologische veranderingen in de bloedvaten een centrale rol spelen bij het ontstaan van schade in deze eindorganen. Op zijn beurt veroorzaakt de orgaanschade weer disfunctie van de bloedvaten, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat. Ulu brengt dit proces gedetailleerd in kaart. Hij beschrijft daarbij onder meer de rol die de epidermale groeifactorreceptor speelt bij het ontstaan van vasculaire disfunctie, en de rol die de ontstane vasculaire disfunctie vervolgens speelt bij het ontstaan van schade aan de eindorganen. Nieuwe geneesmiddelen die de werking van de epidermale groeifactorreceptor op bloedvaten blokkeren, kunnen zo schade aan de nieren en het hart wellicht voorkomen, aldus Ulu.

Nadir Ulu (Turkije, 1977) studeerde geneeskunde aan de Hacettepe Universiteit, Ankara. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische farmacologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Ulu is thans werkzaam als postdoc aan de Universiteit van Ankara, Turkije.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...

 • 01 juni 2018

  Negen onderzoekers aan de RUG ontvangen een Vidi-beurs

  NWO heeft aan 86 ervaren onderzoekers ieder een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Maar liefst negen hiervan doen hun onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG); aan vier verschillende faculteiten. Met de beurs kunnen de vier vrouwelijke...