Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Reactivity of rare erath metal organometallics. Bearing ancillary ligand derived from the 1.4-diazepan-6-amine framework

26 oktober 2009

Promotie: Shaozhong Ge, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Reactivity of rare erath metal organometallics. Bearing ancillary ligand derived from the 1.4-diazepan-6-amine framework
Promotor(s): prof.dr. B. Hessen
Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen
Contact: Shaozhong Ge, tel. 050-363 4443, e-mail: s.ge@rug.nl

Reactiviteit van zeldzame aardverbindingen met ligandsystemen

Tijdens het begin van het promotieonderzoek van Shaozhong Ge stond de organometaalchemie van zeldzame aardmetalen, vergeleken met die van de overgangsmetalen, nog in de kinderschoenen. Het doel van Ge’s onderzoek was het in kaart brengen van de reactiviteit en katalytische eigenschappen van goed gedefinieerde neutrale en kationische zeldzame aardverbindingen met ligandsystemen met eenvoudig te variëren eigenschappen. Hiervoor heeft hij een serie van neutrale en monoanionische chelerende liganden ontwikkeld, gebaseerd op het 1,4,6-trimethyl-1,4-diazepan-6-amine fragment (Me3DAPA) om zo neutrale en kationische zeldzame aardmetaal alkyl en benzyl complexen te maken. Deze organometaalcomplexen zijn actief in de polymerizatie van etheen, de intramoleculaire hydroaminering-/cyclizatiereactie van amino-olefines, de lineaire dimerizatie van eindstandige alkynen en de hydrosilylering van eindstandige alkynen. Voor de lineaire dimerizatie reactie stelt hij een nieuw mechanisme voor dat de gevonden Z-selectiviteit verklaart. Deze is gebaseerd op stoichiometrische reacties van de katalysator met substraten, op de reactiviteit van de producten van deze stoichiometrische reacties en op kinetiek experimenten.

Shaozhong Ge (China, 1980) studeerde aan de Zweedstalige Åbo Akademi University in Turku, Finland. Zijn promotieonderzoek deed hij aan de Rijksuniversiteit Groningen bij het Laboratorium voor Moleculaire Anorganische Chemie, Stratingh Institute for Chemistry en werd gefinancierd door NWO-CW. Hij gaat verder als postdoc aan de University of Illinois, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws