Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Staging and treatment related problems of loco-regional disease in patients with esophageal cancer

21 oktober 2009

Promotie: B.B. Pultrum, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Staging and treatment related problems of loco-regional disease in patients with esophageal cancer
Promotor(s): prof.dr. J.Th.M. Plukker, prof.dr. H.Hollema
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Behandeling slokdarmkanker blijft moeilijk

Het aantal gevallen van slokdarmkanker in westerse landen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Deze ernstige vorm van kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt, hetgeen een grote kans op uitzaaiingen of ingroei van de tumor in de directe omgeving met zich meebrengt. Ondanks vooruitgang in de behandeling, overlijden er nog veel patiënten: de vijfjaarsoverleving is slechts veertig procent.

UMCG-promovendus Bareld Bastiaan Pultrum onderzocht mogelijkheden om de diagnostiek en behandeling van slokdarmkanker te verbeteren. Hij laat zien dat een adequate stadiëring (diagnostiek) essentieel is voor het opstellen van een goed behandelplan en het reduceren van chirurgische exploraties. Nieuwe stadiëringsmodaliteiten kunnen bijdragen aan verbeteringen. Pultrum doet aanbevelingen voor een optimale chirurgische behandeling, zoals die in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt toegepast. Hierbij gaat het om een radicale transthoracale slokdarmresectie, een benadering via de buik en borstholte. Deze behandeling is complex en zal in een centrum met ervaring, veilig en met een acceptabele kans op een lange termijnuitkomst, moeten worden uitgevoerd. De uitkomsten van de Groningse aanpak blijken goed in vergelijking met gegevens in de internationale wetenschappelijke literatuur.

Bareld Bastiaan Pultrum (Drachten, 1981) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Pultrum werkt sinds kort als artsassistent op de afdeling chirurgie van het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....