Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Staging and treatment related problems of loco-regional disease in patients with esophageal cancer

21 oktober 2009

Promotie: B.B. Pultrum, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Staging and treatment related problems of loco-regional disease in patients with esophageal cancer
Promotor(s): prof.dr. J.Th.M. Plukker, prof.dr. H.Hollema
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

Behandeling slokdarmkanker blijft moeilijk

Het aantal gevallen van slokdarmkanker in westerse landen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Deze ernstige vorm van kanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt, hetgeen een grote kans op uitzaaiingen of ingroei van de tumor in de directe omgeving met zich meebrengt. Ondanks vooruitgang in de behandeling, overlijden er nog veel patiënten: de vijfjaarsoverleving is slechts veertig procent.

UMCG-promovendus Bareld Bastiaan Pultrum onderzocht mogelijkheden om de diagnostiek en behandeling van slokdarmkanker te verbeteren. Hij laat zien dat een adequate stadiëring (diagnostiek) essentieel is voor het opstellen van een goed behandelplan en het reduceren van chirurgische exploraties. Nieuwe stadiëringsmodaliteiten kunnen bijdragen aan verbeteringen. Pultrum doet aanbevelingen voor een optimale chirurgische behandeling, zoals die in het Universitair Medisch Centrum Groningen wordt toegepast. Hierbij gaat het om een radicale transthoracale slokdarmresectie, een benadering via de buik en borstholte. Deze behandeling is complex en zal in een centrum met ervaring, veilig en met een acceptabele kans op een lange termijnuitkomst, moeten worden uitgevoerd. De uitkomsten van de Groningse aanpak blijken goed in vergelijking met gegevens in de internationale wetenschappelijke literatuur.

Bareld Bastiaan Pultrum (Drachten, 1981) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Chirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Pultrum werkt sinds kort als artsassistent op de afdeling chirurgie van het Martini Ziekenhuis te Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...