26 oktober 2009

Promotie: L. Qi, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: MicroRNA expression patterns in precursor lesions and (hereditary) breast cancer
Promotor(s): prof.dr. H. Hollema, prof.dr. J.H.M. van den Berg, prof.dr. L. Fu
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

miRNA lijkt belangrijke factor in ontstaan borstkanker

miMRNA lijkt een niet onbelangrijke rol te spelen bij het ontstaan van borstkanker. Nieuwe bewijzen daarvoor draagt patholoog Liqiang Qi aan in zijn promotieonderzoek.

Een inmiddels vrij traditionele kijk op het ontstaan van kanker, is dat de ziekte ontstaat door een beschadiging van een bepaald deel van het DNA, of een gen, waardoor RNA een foutieve instructie geeft voor de productie van een eiwit. Nieuwe inzichten wijzen erop dat miRNA in dit proces een belangrijke rol speelt. Het zet niet aan tot productie van een proteïne, maar heeft een negatief effect op de vertaling van boodscahpper RNA naar eiwit. Van de meeste miRNA is nog niet duidelijk wat voor rol zij precies hebben.

Het onderzoek van Liqiang Qi laat duidelijk zien dat de expressie van miRNAs door tumorcellen kan worden gerelateerd aan het ontstaan van borstkanker. Ook laat Qi zien dat het mogelijk is door middel van miRNA profielen verschillende vormen van borstkanker van elkaar te onderscheiden. Het onderzoek naar de functionele effecten van de expressie van miRNA of juist het ontbreken hiervan staat nog in de kinderschoenen, maar de onderzoeker spreekt van veelbelovende resultaten. Mogelijk kunnen zijn onderzoeksresultaten bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw tumorspecifiek medicijn tegen borstkanker.

Liqiang Qi (China, 1976) studeerde geneeskunde te Tianjin, China. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Hij is thans onderzoeker aan de universiteit van Tianjin, China.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38