Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

MicroRNA expression patterns in precursor lesions and (hereditary) breast cancer

26 oktober 2009

Promotie: L. Qi, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: MicroRNA expression patterns in precursor lesions and (hereditary) breast cancer
Promotor(s): prof.dr. H. Hollema, prof.dr. J.H.M. van den Berg, prof.dr. L. Fu
Faculteit: Medische Wetenschappen
Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: voorlichting@bvl.umcg.nl

miRNA lijkt belangrijke factor in ontstaan borstkanker

miMRNA lijkt een niet onbelangrijke rol te spelen bij het ontstaan van borstkanker. Nieuwe bewijzen daarvoor draagt patholoog Liqiang Qi aan in zijn promotieonderzoek.

Een inmiddels vrij traditionele kijk op het ontstaan van kanker, is dat de ziekte ontstaat door een beschadiging van een bepaald deel van het DNA, of een gen, waardoor RNA een foutieve instructie geeft voor de productie van een eiwit. Nieuwe inzichten wijzen erop dat miRNA in dit proces een belangrijke rol speelt. Het zet niet aan tot productie van een proteïne, maar heeft een negatief effect op de vertaling van boodscahpper RNA naar eiwit. Van de meeste miRNA is nog niet duidelijk wat voor rol zij precies hebben.

Het onderzoek van Liqiang Qi laat duidelijk zien dat de expressie van miRNAs door tumorcellen kan worden gerelateerd aan het ontstaan van borstkanker. Ook laat Qi zien dat het mogelijk is door middel van miRNA profielen verschillende vormen van borstkanker van elkaar te onderscheiden. Het onderzoek naar de functionele effecten van de expressie van miRNA of juist het ontbreken hiervan staat nog in de kinderschoenen, maar de onderzoeker spreekt van veelbelovende resultaten. Mogelijk kunnen zijn onderzoeksresultaten bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw tumorspecifiek medicijn tegen borstkanker.

Liqiang Qi (China, 1976) studeerde geneeskunde te Tianjin, China. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Hij is thans onderzoeker aan de universiteit van Tianjin, China.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....