Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Young eyes for elderly people. A clinical comparison of spherical and aspheric intraocular lenses

14 oktober 2009

Promotie: mw. K.W. van Gaalen, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Young eyes for elderly people. A clinical comparison of spherical and aspheric intraocular lenses

Promotor(s): prof.dr. A.C. Kooijman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuw type lenzen tegen staar minder goed dan verwacht

Asferische kunstlenzen, een nieuw type kunstlens voor de behandeling van staar, werken minder goed dan werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Kim van Gaalen.

Staar is een ouderdomsziekte waarbij het zicht van de patiënt vermindert doordat de ooglens vertroebelt. De ziekte wordt al sinds 1949 succesvol behandeld door de natuurlijke ooglens te vervangen door een kunstlens. Tot 2002 werden hiervoor bolvormige (sferische) lenzen gebruikt. Een nadeel van deze lenzen is dat ze een van de belangrijkste lensfouten van de oogoptiek, de sferische aberratie, vergroten en zo het gezichtsvermogen verslechteren. Dit probleem ontstaat wanneer lichtstralen door de rand van de pupil de optische as op een andere locatie kruisen dan lichtstralen door het centrale deel van de pupil. Door niet-bolvormige (asferische) kunstlenzen te gebruiken, kan deze lensfout verkleind worden, wordt algemeen verondersteld.

Van Gaalen toont aan dat het gebruik van de asferische kunstlens de sferische aberratie inderdaad vermindert tot op het niveau van gezonde, jonge ogen. Maar een aantal facetten van het gezichtsvermogen van de patiënt wordt hierdoor niet beter. Patiënten blijken met sferische kunstlenzen contrasten even goed waar te nemen als met asferische kunstlenzen. De scherptediepte, de afstand tot een object waarop deze nog scherp gezien kan worden, neemt bij ogen met de asferische kunstlens zelfs iets af. De myopic shift, waarbij de brilcorrectie om grote voorwerpen optimaal te zien iets negatiever is dan voor kleine voorwerpen, is echter kleiner in ogen met de asferische kunstlens. Dat kan een voordeel zijn van asferische kunstlenzen. Wat precies de rol van sferische aberratie in het gezichtsvermogen is, moet nog beter worden onderzocht.

Kim van Gaalen (’s-Gravenhage, 1980) studeerde biologie, afstudeerrichting gedrags- en neurowetenschappen, in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd medegefinancierd door SenterNovem. Van Gaalen werkt inmiddels als onderzoekerster bij Agrifirm B.V.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...