Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Young eyes for elderly people. A clinical comparison of spherical and aspheric intraocular lenses

14 oktober 2009

Promotie: mw. K.W. van Gaalen, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Young eyes for elderly people. A clinical comparison of spherical and aspheric intraocular lenses

Promotor(s): prof.dr. A.C. Kooijman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuw type lenzen tegen staar minder goed dan verwacht

Asferische kunstlenzen, een nieuw type kunstlens voor de behandeling van staar, werken minder goed dan werd aangenomen. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Kim van Gaalen.

Staar is een ouderdomsziekte waarbij het zicht van de patiënt vermindert doordat de ooglens vertroebelt. De ziekte wordt al sinds 1949 succesvol behandeld door de natuurlijke ooglens te vervangen door een kunstlens. Tot 2002 werden hiervoor bolvormige (sferische) lenzen gebruikt. Een nadeel van deze lenzen is dat ze een van de belangrijkste lensfouten van de oogoptiek, de sferische aberratie, vergroten en zo het gezichtsvermogen verslechteren. Dit probleem ontstaat wanneer lichtstralen door de rand van de pupil de optische as op een andere locatie kruisen dan lichtstralen door het centrale deel van de pupil. Door niet-bolvormige (asferische) kunstlenzen te gebruiken, kan deze lensfout verkleind worden, wordt algemeen verondersteld.

Van Gaalen toont aan dat het gebruik van de asferische kunstlens de sferische aberratie inderdaad vermindert tot op het niveau van gezonde, jonge ogen. Maar een aantal facetten van het gezichtsvermogen van de patiënt wordt hierdoor niet beter. Patiënten blijken met sferische kunstlenzen contrasten even goed waar te nemen als met asferische kunstlenzen. De scherptediepte, de afstand tot een object waarop deze nog scherp gezien kan worden, neemt bij ogen met de asferische kunstlens zelfs iets af. De myopic shift, waarbij de brilcorrectie om grote voorwerpen optimaal te zien iets negatiever is dan voor kleine voorwerpen, is echter kleiner in ogen met de asferische kunstlens. Dat kan een voordeel zijn van asferische kunstlenzen. Wat precies de rol van sferische aberratie in het gezichtsvermogen is, moet nog beter worden onderzocht.

Kim van Gaalen (’s-Gravenhage, 1980) studeerde biologie, afstudeerrichting gedrags- en neurowetenschappen, in Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd medegefinancierd door SenterNovem. Van Gaalen werkt inmiddels als onderzoekerster bij Agrifirm B.V.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...