Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Perceptual interactions in human vision and implications for information visualization

16 oktober 2009

Promotie: R. van den Berg, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perceptual interactions in human vision and implications for information visualization

Promotor(s): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Zien in samenhang

In ons dagelijks handelen maken we voortdurend gebruik van informatie die ons via de ogen wordt aangeleverd. Hoewel deze informatie over het algemeen een betrouwbaar beeld van onze omgeving geeft, kan visuele waarneming ook misleidend zijn. De maan lijkt bijvoorbeeld groter wanneer deze aan de horizon staat, dan wanneer hij hoog aan de hemel wordt waargenomen. Dit laat zien dat waarneming context-afhankelijk is.

Ronald van den Berg deed onderzoek naar de manier waarop waarneming van visuele objecten wordt beïnvloed door omringende objecten. De resultaten laten o.a. zien dat informatie over verschillende visuele eigenschappen - zoals de kleur, grootte en oriëntatie van een object - tijdens zoektaken niet onafhankelijk van elkaar wordt verwerkt. Dit heeft mogelijke gevolgen voor ‘informatie-visualisatie’, waarvoor enkele richtlijnen zijn opgesteld. Verder is uit dit onderzoek gebleken dat het zogenaamde crowding-effect een algemene eigenschap is van visuele perceptie en op neuraal niveau kan worden verklaard als het gevolg van een eenvoudig integratie-mechanisme. Een laatste bevinding is dat de hoeveelheid (geschatte) visuele crowding sterk correleert met menselijke inschattingen van visuele ‘clutter’, wat een eerste stap zou kunnen zijn in de ontwikkeling van een objectieve methode om visuele clutter te meten.

Ronald van den Berg (Leeuwarden, 1979) studeerde informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor zijn promotieonderzoek was hij werkzaam bij het Instituut voor Wiskunde en Informatica van de Rijksuniversiteit Groningen en het Laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Binnenkort gaat hij als postdoc onderzoeker werken bij het Theoretical Systems Neuroscience Laboratory, Baylor College of Medicine, Houston, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...