Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Perceptual interactions in human vision and implications for information visualization

16 oktober 2009

Promotie: R. van den Berg, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Perceptual interactions in human vision and implications for information visualization

Promotor(s): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Zien in samenhang

In ons dagelijks handelen maken we voortdurend gebruik van informatie die ons via de ogen wordt aangeleverd. Hoewel deze informatie over het algemeen een betrouwbaar beeld van onze omgeving geeft, kan visuele waarneming ook misleidend zijn. De maan lijkt bijvoorbeeld groter wanneer deze aan de horizon staat, dan wanneer hij hoog aan de hemel wordt waargenomen. Dit laat zien dat waarneming context-afhankelijk is.

Ronald van den Berg deed onderzoek naar de manier waarop waarneming van visuele objecten wordt beïnvloed door omringende objecten. De resultaten laten o.a. zien dat informatie over verschillende visuele eigenschappen - zoals de kleur, grootte en oriëntatie van een object - tijdens zoektaken niet onafhankelijk van elkaar wordt verwerkt. Dit heeft mogelijke gevolgen voor ‘informatie-visualisatie’, waarvoor enkele richtlijnen zijn opgesteld. Verder is uit dit onderzoek gebleken dat het zogenaamde crowding-effect een algemene eigenschap is van visuele perceptie en op neuraal niveau kan worden verklaard als het gevolg van een eenvoudig integratie-mechanisme. Een laatste bevinding is dat de hoeveelheid (geschatte) visuele crowding sterk correleert met menselijke inschattingen van visuele ‘clutter’, wat een eerste stap zou kunnen zijn in de ontwikkeling van een objectieve methode om visuele clutter te meten.

Ronald van den Berg (Leeuwarden, 1979) studeerde informatica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Voor zijn promotieonderzoek was hij werkzaam bij het Instituut voor Wiskunde en Informatica van de Rijksuniversiteit Groningen en het Laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Binnenkort gaat hij als postdoc onderzoeker werken bij het Theoretical Systems Neuroscience Laboratory, Baylor College of Medicine, Houston, VS.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...