Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The use of economic analysis for water quality improvement investments

19 oktober 2009

Promotie: D.J. Rodriguez Rodriguez, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The use of economic analysis for water quality improvement investments

Promotor(s): prof.dr. H. Folmer

Faculteit: Ruimtelijke Wetenschappen

 

Economische analysemodellen nuttig bij waterprojecten

Promovendus Diego Juan Rodriguez Rodriguez deed onderzoek naar het gebruik van economische analysemodellen bij projecten ter verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Die verbetering is sociaal en economisch mondiaal een belangrijk thema. De slechte kwaliteit van oppervlaktewater vormt zowel in ontwikkelde als in ontwikkelingslanden een groot probleem. Het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig en betaalbaar drinkwater wordt geschat op één miljard en het aantal mensen dat onder slechte hygiënische omstandigheden leeft op 2,4 miljard. Elk jaar sterven ongeveer vier miljoen mensen als gevolg van wateroverdraagbare ziektes (met name cholera, hepatitis, dengue, malaria en andere parasitaire ziektes), waaronder twee miljoen kinderen die aan de gevolgen van diarree sterven. Een slechte waterkwaliteit heeft ook nadelige gevolgen voor andere sectoren van de economie, zoals de landbouw, de industrie en de energiesector. De complexiteit van projecten ter verbetering van de waterkwaliteit maken de situatie er niet gemakkelijker op.

Diego Juan Rodriguez Rodriguez verrichtte een economische analyse met betrekking tot een groot waterinfrastructuurproject in Brazilië ter verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Hij doet aanbevelingen met betrekking tot de vraag of de investering wel of niet gedaan moet worden, wil lessen voor de toekomst trekken uit deze toepassing en het nut van dit soort analyses bij andere grote infrastructurele investeringen aantonen.

Een van zijn aanbevelingen is dat wanneer er miljoenen euro’s gemoeid zijn bij investeringen in projecten ter beheersing van de watervervuiling, kosten-batenanalyses wel degelijk de moeite waard zijn, ook al is het moeilijk de baten van verbetering van de kwaliteit van water te specificeren. Een andere aanbeveling: werk toe naar het verplicht stellen van een vectorgelimiteerde kosten-batenanalyse voor het hele stroomgebied, maar voer een afzonderlijke kosten-batenanalyse uit voor specifieke projecten.

Diego Juan Rodriguez Rodriguez (Uruguay, 1967) studeerde economie aan de Virginia State University. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....