Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The development of instruments of environmental policy: can developing countries learn from developed countries?

15 oktober 2009

Promotie: Phuong Le, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The development of instruments of environmental policy: can developing countries learn from developed countries?

Promotor(s): prof.dr. A. Nentjes

Faculteit: Rechtsgeleerdheid

 

De ontwikkeling van milieumaatregelen vergeleken

In de meeste landen bestaat nationaal milieubeleid doorgaans alleen uit regelgeving in de vorm van milieu-eisen. Economische instrumenten, zoals mileuheffingen, worden weinig toegepast en de meeste zijn van recente datum. Promovenda Phuong Le deed onderzoek naar de ontwikkeling van (economische) instrumenten voor milieubeleid en keek daarbij ook wat industrialiserende landen kunnen leren van ontwikkelde economieën. Ze deed dat in de vorm van een casestudie naar de beheersing van luchtvervuiling in de Verenigde Staten en in Vietnam.

Haar conclusie is dat instrumenten om vervuiling te beheersen, samen met de administratieve infrastructuur, zich in de Verenigde Staten hebben ontwikkeld van vrij eenvoudig (eind jaren zeventig) tot een geavanceerder, efficiënter verzameling maatregelen. De wetgeving tegen luchtvervuiling in Vietnam richt zich nog niet op economische instrumenten. Volgens Phuong Le kunnen landen als Vietnam van de Verenigde Staten leren dat het opleggen van economische maatregelen, in het bijzonder emissierechten, een complexe taak is die alleen succesvol kan zijn met een geavanceerd bestuurlijk apparaat.

Phuong Le (Vietnam, 1972) studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar onderzoek aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39

Meer nieuws