Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The biology of ADAMs in renal disease

14 oktober 2009

Promotie: W.B.W.H. Melenhorst, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The biology of ADAMs in renal disease

Promotor(s): prof.dr. H. van Goor

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in werking nieren en ontstaan nierziekten

Tienduizenden Nederlanders hebben nieren die niet goed werken door een aangeboren afwijking, een ontsteking, een nierbeschadiging, of als gevolg van hoge bloeddruk of diabetes. Sommige nieraandoeningen genezen of kunnen met succes worden behandeld. Andere nierziekten kunnen nog niet goed worden behandeld.

Wynand Melenhorst verrichtte fundamenteel onderzoek naar de invloed van de genen ADAM17 en ADAM19 op de werking van de nieren en het ontstaan van nierziekten. Deze genen hebben als belangrijkste functie “protein ectodomain shedding”: het losknippen van celmembraangebonden groeifactoren. Doordat de knipfunctie van ADAMs de beschikbaarheid van groeifactoren voor hun receptoren moduleert, spelen ADAMs een belangrijke rol in receptorgestuurd celgedrag. Op deze manier kunnen ADAM17 en ADAM19 het ontstaan van ziekten beïnvloeden.

Uit zijn onderzoek blijkt dat ADAM17 en ADAM19 verhoogd tot expressie komen tijdens humane nierschade en dat de mate van ADAM expressie geassocieerd is met de mate van nierschade. Hoewel remming van ADAM17 een gunstig effect heeft op weefselontsteking, wordt er geen effect gezien op het ontstaan van weefselfibrose. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of ADAM-remming kan worden toegepast in behandeling van humane ziekten. Mogelijk kan dit leiden tot nieuwe behandelvormen bij nierziekten.

Wynand Melenhorst (Zwolle, 1983) studeerde geneeskunde in Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek op de afdeling pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de De Cock Stichting en de Jan Dekker en Ludgardine Bouwman Stichting. Momenteel is Melenhorst in opleiding tot plastisch chirurg in de Isala Klinieken te Zwolle.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.