Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multiferroic perovskites under epitaxial strain. The case of TbMn03 thin films

19 oktober 2009

Promotie: C.J.M. Daumont, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multiferroic perovskites under epitaxial strain. The case of TbMn03 thin films

Promotor(s): prof.dr. B. Noheda Pinuaga, prof.dr. T. Palstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Onderzoek naar toepassing van magneto-elektrische materialen

De ontdekking in 2003 van sterke magneto-elektrische koppeling in TbMnO3 heeft onderzoek naar dergelijke materialen flink gestimuleerd. Bovendien werden ongeveer tegelijk materialen ontdekt waarin magnetische en elektrische ordeningen naast elkaar bestaan, de zogenaamde multiferroïsche materialen. Dat zijn veelbelovende kandidaten voor magneto-elektrische koppeling. De magneto-elektrische koppeling in dergelijke materialen kan goede diensten bewijzen in niet-vluchtige geheugenelementen, die schakelbaar zijn in meerdere toestanden en in spintronica-toepassingen. Toepassing van multiferroïsche materialen in dergelijke geheugenelementen is echter nog niet mogelijk, omdat de koppeling tussen magnetisatie en elektrische polarisatie te zwak is.

In zijn proefschrift probeert Chistophe Daumont inzicht te verwerven in de rol van epitaxiale spanning, teweeggebracht door een substraat op het multiferroïsche en magneto-elektrische materiaal TbMnO3. Het onderzoek belicht het belang van domeinwanden in multiferroïsche en magneto-elektrische materialen en de mogelijkheden om deze toe te passen in devices, wanneer ongewenste neveneffecten optreden die samenhangen met hun schaalverkleining.

Chistophe Daumont (Frankrijk, 1979) voerde zijn onderzoek uit bij het Zernike institute for Advanced Materials van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...