Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Multiferroic perovskites under epitaxial strain. The case of TbMn03 thin films

19 oktober 2009

Promotie: C.J.M. Daumont, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Multiferroic perovskites under epitaxial strain. The case of TbMn03 thin films

Promotor(s): prof.dr. B. Noheda Pinuaga, prof.dr. T. Palstra

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Onderzoek naar toepassing van magneto-elektrische materialen

De ontdekking in 2003 van sterke magneto-elektrische koppeling in TbMnO3 heeft onderzoek naar dergelijke materialen flink gestimuleerd. Bovendien werden ongeveer tegelijk materialen ontdekt waarin magnetische en elektrische ordeningen naast elkaar bestaan, de zogenaamde multiferroïsche materialen. Dat zijn veelbelovende kandidaten voor magneto-elektrische koppeling. De magneto-elektrische koppeling in dergelijke materialen kan goede diensten bewijzen in niet-vluchtige geheugenelementen, die schakelbaar zijn in meerdere toestanden en in spintronica-toepassingen. Toepassing van multiferroïsche materialen in dergelijke geheugenelementen is echter nog niet mogelijk, omdat de koppeling tussen magnetisatie en elektrische polarisatie te zwak is.

In zijn proefschrift probeert Chistophe Daumont inzicht te verwerven in de rol van epitaxiale spanning, teweeggebracht door een substraat op het multiferroïsche en magneto-elektrische materiaal TbMnO3. Het onderzoek belicht het belang van domeinwanden in multiferroïsche en magneto-elektrische materialen en de mogelijkheden om deze toe te passen in devices, wanneer ongewenste neveneffecten optreden die samenhangen met hun schaalverkleining.

Chistophe Daumont (Frankrijk, 1979) voerde zijn onderzoek uit bij het Zernike institute for Advanced Materials van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 16 november 2018

  Prof. dr. Dirk Slotboom wint FSE Teaching Award 2017

  Op de Education Day van de Faculty of Science and Engineering is de winnaar van de Faculty Teaching Award 2017 onthuld: prof. dr. Dirk Slotboom is verkozen tot FSE-docent van het jaar 2017.

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 14 november 2018

  De lift tussen leven en dood

  De celmembraan is de grens van het leven. Dit dunne vettige omhulsel houdt de inhoud van de cel bij elkaar. De transporteiwitten in die membraan zijn van levensbelang. Ze zorgen voor contact en uitwisseling met de buitenwereld. RUG-hoogleraar biochemie...