Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pacific oysters in Dutch estuaries. Causes of success and consequences for native bivalves

09 oktober 2009

Promotie: mw. K. Troost, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pacific oysters in Dutch estuaries. Causes of success and consequences for native bivalves

Promotor(s): prof.dr. W.J. Wolff, prof.dr. E.J. Stamhuis

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Japanse oester schadelijker in Oosterschelde dan in Waddenzee

Het lokaal verdwijnen van soorten inheemse schelpdieren als gevolg van invasie door de Japanse oester zal eerder optreden in de voedselarmere Oosterschelde dan in de Waddenzee. Dit concludeert Karin Troost uit haar promotieonderzoek. Zij onderzocht waardoor de Japanse oester zich zo snel heeft kunnen vestigen in Nederland en wat daarvan de gevolgen zijn voor inheemse schelpdieren. Tegenwoordig komen verscheidene niet-inheemse diersoorten voor in Nederland, waarvan de Japanse oester een van de meest succesvolle is. De Japanse oester heeft zich sinds de opzettelijke introductie in 1964 sterk uitgebreid in de Nederlandse kustwateren. Langzaam werd duidelijk dat de zich sterk uitbreidende oestervelden een grote invloed zouden kunnen hebben op de Nederlandse estuaria en inheemse soorten, met name op schelpdieren zoals de kokkel en de mossel. Het succes van de Japanse oester verklaart Troost doordat deze oester alle karaktereigenschappen bezit die doorgaans worden toegeschreven aan succesvolle exoten. Ze groeien bijvoorbeeld snel en kunnen zich goed aanpassen aan verschillende omstandigheden. Ze passen zelfs de omgeving aan aan hun eigen wensen door het bouwen van oesterriffen. Ook heeft de afwezigheid van roofdieren en ziektes in Nederland een grote rol gespeeld.

Voor inheemse schelpdieren blijken de grootste problemen te worden veroorzaakt doordat de Japanse oester grote watervolumes leegfiltert. Hierdoor wordt niet alleen het voedselaanbod verlaagd, maar worden ook larven van schelpdieren gegeten en gedood. Dit geldt evengoed voor Japanse oesterlarven, hoewel die beter kunnen ontsnappen dan larven van inheemse soorten. Negatieve effecten door een verlaging van het voedselaanbod spelen vooralsnog alleen een rol in de Oosterschelde.

Karin Troost (Heerenveen, 1977) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen waar zij haar promotieonderzoek uitvoerde bij de vakgroep Mariene Biologie (later Marine Benthic Ecology and Evolution), onderzoekschool Functional Ecology. Het onderzoek is ook deels uitgevoerd bij de vakgroep Ocean Ecosystems (voorheen Mariene Biologie) en bij Wageningen IMARES te Yerseke. Het werd gefinancierd door NWO. Na een tijdelijke beleidsfunctie bij Rijkswaterstaat (Natura 2000) trad zij per 1 september in dienst bij Wageningen IMARES.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...