Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Auditory mechanics of the frog Basilar papilla

07 oktober 2009

Promotie: R.L.M. Schoffelen, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Auditory mechanics of the frog Basilar papilla

Promotor(s): prof.dr. P. van Dijk

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe fundamentele inzichten in het binnenoor

Onze oren vormen een complex en ingenieus systeem dat ervoor zorgt dat we geluiden kunnen registreren. De exacte werking van het gehoororgaan is echter nog steeds niet bekend. Om de kennis over dit belangrijke zintuigorgaan te vergroten wordt fundamenteel onderzoek verricht in diermodellen. Door zijn relatieve eenvoud is het kikkeroor zeer geschikt voor het bestuderen van fundamentele eigenschappen van het gehoor.

Promovendus Richard Schoffelen deed onderzoek naar de anatomie en mechanica van het binnenoor van de luipaardkikker. Deze kikker heeft twee auditieve eindorganen: de amfibische papilla en de basilaire papilla. Een zeer gedetailleerde verkenning van de basilaire papilla van de luipaardkikker met behulp van licht- en elektronenmicroscopie leerde dat de anatomie overeenkomt met die in verwante soorten: een klein aantal haarcellen (76) met een overliggend tectoriaal membraan (TM). Ook de eigenschappen van het TM (frequentie-afhankelijkheid en amplitude-afhankelijkheid) werden nauwgezet in kaart gebracht.

Richard Schoffelen (1975) studeerde technische natuurkunde in Eindhoven. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Keel- Neus- Oorheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het Heinsius Houbolt fonds. Schoffelen werkt inmiddels als onderzoeker in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws