Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cross-section and analyzing-power measurements in three and four-nucleon scattering

12 oktober 2009

Promotie: A. Ramazani Moghaddam Arani, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cross-section and analyzing-power measurements in three and four-nucleon scattering

Promotor(s): prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Precisie-onderzoek naar drie-nucleon interactie

Bij het bestuderen van de fysica van de atoomkern is bijna altijd alleen gekeken naar interacties tussen twee nucleonen (kerndeeltjes). Meetgegevens van hoge precisie en state-of-the-art berekeningen hebben laten zien dat een extra kracht van belang is: de drie-nucleon interactie. Tot nu is echter weinig bekend over de grootte en de structuur van deze kracht. Daar is meer experimenteel onderzoek voor vereist.

Ahmad Ramazani onderzocht bij het KVI een aantal scattering reacties bij middelhoge energie. Hij gebruikte daarbij het unieke geavanceerde detectiesysteem BINA. Deze faciliteit geeft de mogelijkheid om cross-sections en polarisatie te meten met een zeer hoge statistische en systematische nauwkeurigheid. Het elastische proton-deuteron scattering proces was eerste reactie die werd bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek geven opheldering over een belangrijke discrepantie tussen twee datasets (gemeten bij het KVI en bij het RIKEN instituut in Japan), die in het verleden voor verwarring had gezorgd. Daarna werd de deuteron-deuteron scattering proces bestudeerd. De verkregen dataset voor de deuteron-deuteron scattering zal veel details van de drie-nucleon interactie verduidelijken.

Ahmad Ramazani Moghaddam Arani (Iran, 1969) studeerde natuurkunde aan de Isfahan University of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...