Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cross-section and analyzing-power measurements in three and four-nucleon scattering

12 oktober 2009

Promotie: A. Ramazani Moghaddam Arani, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cross-section and analyzing-power measurements in three and four-nucleon scattering

Promotor(s): prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

Precisie-onderzoek naar drie-nucleon interactie

Bij het bestuderen van de fysica van de atoomkern is bijna altijd alleen gekeken naar interacties tussen twee nucleonen (kerndeeltjes). Meetgegevens van hoge precisie en state-of-the-art berekeningen hebben laten zien dat een extra kracht van belang is: de drie-nucleon interactie. Tot nu is echter weinig bekend over de grootte en de structuur van deze kracht. Daar is meer experimenteel onderzoek voor vereist.

Ahmad Ramazani onderzocht bij het KVI een aantal scattering reacties bij middelhoge energie. Hij gebruikte daarbij het unieke geavanceerde detectiesysteem BINA. Deze faciliteit geeft de mogelijkheid om cross-sections en polarisatie te meten met een zeer hoge statistische en systematische nauwkeurigheid. Het elastische proton-deuteron scattering proces was eerste reactie die werd bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek geven opheldering over een belangrijke discrepantie tussen twee datasets (gemeten bij het KVI en bij het RIKEN instituut in Japan), die in het verleden voor verwarring had gezorgd. Daarna werd de deuteron-deuteron scattering proces bestudeerd. De verkregen dataset voor de deuteron-deuteron scattering zal veel details van de drie-nucleon interactie verduidelijken.

Ahmad Ramazani Moghaddam Arani (Iran, 1969) studeerde natuurkunde aan de Isfahan University of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 18 oktober 2018

  Fotoreportage: de Ocean Grazer

  Fotoreportage over de Ocean Grazer van de RUG, een systeem om energie op zee te ‘oogsten’ en op te slaan.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...