12 oktober 2009

Promotie: A. Ramazani Moghaddam Arani, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cross-section and analyzing-power measurements in three and four-nucleon scattering

Promotor(s): prof.dr. N. Kalantar-Nayestanaki

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Precisie-onderzoek naar drie-nucleon interactie

Bij het bestuderen van de fysica van de atoomkern is bijna altijd alleen gekeken naar interacties tussen twee nucleonen (kerndeeltjes). Meetgegevens van hoge precisie en state-of-the-art berekeningen hebben laten zien dat een extra kracht van belang is: de drie-nucleon interactie. Tot nu is echter weinig bekend over de grootte en de structuur van deze kracht. Daar is meer experimenteel onderzoek voor vereist.

Ahmad Ramazani onderzocht bij het KVI een aantal scattering reacties bij middelhoge energie. Hij gebruikte daarbij het unieke geavanceerde detectiesysteem BINA. Deze faciliteit geeft de mogelijkheid om cross-sections en polarisatie te meten met een zeer hoge statistische en systematische nauwkeurigheid. Het elastische proton-deuteron scattering proces was eerste reactie die werd bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek geven opheldering over een belangrijke discrepantie tussen twee datasets (gemeten bij het KVI en bij het RIKEN instituut in Japan), die in het verleden voor verwarring had gezorgd. Daarna werd de deuteron-deuteron scattering proces bestudeerd. De verkregen dataset voor de deuteron-deuteron scattering zal veel details van de drie-nucleon interactie verduidelijken.

Ahmad Ramazani Moghaddam Arani (Iran, 1969) studeerde natuurkunde aan de Isfahan University of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38