Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Cognitive and neural processes of auditory-verbal hallucinations in schizophrenia: evidence from behavioral and neuroimaging experiments

05 oktober 2009

Promotie: mw. A. Vercammen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cognitive and neural processes of auditory-verbal hallucinations in schizophrenia: evidence from behavioral and neuroimaging experiments

Promotor(s): prof.dr. A. Aleman

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hallucinaties bij schizofrenie gelinkt aan gestoorde taalwaarneming

Hallucinaties van mensen met schizofrenie komen voort uit stoornissen in de waarneming van gesproken taal, concludeert Ans Vercammen o basis van haar promotieonderzoek.

Vercammen verrichtte onder meer gedragsexperimenten bij een gezonde studentenpopulatie en een groep patiënten met schizofrenie. Hierbij onderzocht ze de relatie tussen de waarneming van gesproken taal en de neiging tot het ervaren van hallucinaties. Proefpersonen met hallucinaties blijken sterker te worden beïnvloed door hun verwachtingen, wanneer ze auditieve stimuli moesten beoordelen die werden aangeboden in ruis. Proefpersonen met hallucinaties bleken bijzonder gefocust op gesproken taalstimuli, en namen mogelijk (te) snelle en overtuigde beslissingen over (de bron van) hun waarnemingen, op basis van beperkte of ambigue informatie, concludeert Vercammen.

Ook gebruikte de promovenda MRI scans om de oorsprong van hallucinaties in kaart te brengen. Hierbij bleek dat bij hallucinerende patiënten een aantal hersengebieden, die betrokken zijn bij zogenaamde ‘interne spraak’, in volume afwijken van die van gezonde proefpersonen, en ook anders functioneren. Vercammen toont aan dat het horen van stemmen bij schizofrenie voortkomt uit fouten in normale denkprocessen, die bij alle mensen een rol spelen.

Tenslotte laat Vercammen zien dat met behulp van transcraniële magnetische stimulatie (TMS), waarbij met een korte magneetpuls hersengebieden worden gestimuleerd, in sommige gevallen hallucinaties kunnen worden tegengegaan. Uit fMRI scans bij patiënten die deze behandeling ondergingen, bleek dat TMS een beperkte invloed had op functionele verbindingen binnen het netwerk van taalverwerkingsgebieden in het brein. Maar ook placebo-effecten zouden een rol kunnen spelen. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of deze experimentele therapie in de klinische praktijk kan worden toegepast.

Ans Vercammen (België, 1982) studeerde experimentele en theoretische psychologie aan de Universiteit Gent. Ze verrichtte haar onderzoek aan het BCN NeuroImaging Center van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Het onderzoek werd gefinancierd door het Ubbo Emmius Fonds. Vercammen gaat na haar promotie als onderzoeker werken in het Prince of Wales Medical Research Institute in Sydney (Australië).

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws