Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Brain economics: housekeeping routines in the brain

05 oktober 2009

Promotie: P. Toffanin, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Brain economics: housekeeping routines in the brain

Promotor(s): prof.dr. A. Johnson, prof.dr. R. de Jong, prof.dr. G.J. ter Horst

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

Slimmerds zetten hun hersencapaciteit op een beter moment in

Mensen met een hoog IQ gebruiken niet meer hersencapaciteit dan mensen met een laag IQ, maar zetten dezelfde hoeveelheid hersencapaciteit op een slimmere manier in. Wat de hersenen betreft geldt dus: grootte doet er niet toe, het gaat erom wat je ermee doet. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Paolo Toffanin.

Toffanin onderzocht met behulp van EEG-meting de hersenactiviteit van proefpersonen bij het uitvoeren van mentale taken. Hij constateert dat proefpersonen met een hoog IQ hun hulpbronnen, zoals aandacht en geheugen, op het meest optimale moment inzetten.

Ook ontdekte Toffanin dat met behulp van zogeheten frequentiemarkering verschillende fysiologische reacties in de hersenen van elkaar kunnen worden onderscheiden. Zo kunnen onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe de hersenen omgaan met multitasking. Overigens lijkt het erop, aldus Toffanin, dat van werkelijke multitasking nooit sprake is: proefpersonen lijken verschillende taken niet tegelijk uit te voeren, maar deze zeer snel af te wisselen.

Paolo Toffanin (Italiё, 1979) studeerde psychologie te Padua. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Neuroimaging Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inmiddels werkt hij als postdoc aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van het RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...

 • 13 maart 2018

  Auke Hulst wordt gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen

  Schrijver en muzikant Auke Hulst wordt de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. In drie lezingen en een openbaar interview met hoogleraar moderne letterkunde Mathijs Sanders zal hij zich komend najaar onder de noemer ‘zwemmen in brak...