Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Brain economics: housekeeping routines in the brain

05 oktober 2009

Promotie: P. Toffanin, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Brain economics: housekeeping routines in the brain

Promotor(s): prof.dr. A. Johnson, prof.dr. R. de Jong, prof.dr. G.J. ter Horst

Faculteit: Medische Wetenschappen 

 

Slimmerds zetten hun hersencapaciteit op een beter moment in

Mensen met een hoog IQ gebruiken niet meer hersencapaciteit dan mensen met een laag IQ, maar zetten dezelfde hoeveelheid hersencapaciteit op een slimmere manier in. Wat de hersenen betreft geldt dus: grootte doet er niet toe, het gaat erom wat je ermee doet. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Paolo Toffanin.

Toffanin onderzocht met behulp van EEG-meting de hersenactiviteit van proefpersonen bij het uitvoeren van mentale taken. Hij constateert dat proefpersonen met een hoog IQ hun hulpbronnen, zoals aandacht en geheugen, op het meest optimale moment inzetten.

Ook ontdekte Toffanin dat met behulp van zogeheten frequentiemarkering verschillende fysiologische reacties in de hersenen van elkaar kunnen worden onderscheiden. Zo kunnen onderzoekers meer inzicht krijgen in hoe de hersenen omgaan met multitasking. Overigens lijkt het erop, aldus Toffanin, dat van werkelijke multitasking nooit sprake is: proefpersonen lijken verschillende taken niet tegelijk uit te voeren, maar deze zeer snel af te wisselen.

Paolo Toffanin (Italiё, 1979) studeerde psychologie te Padua. Hij verrichtte zijn onderzoek in het Neuroimaging Centrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Inmiddels werkt hij als postdoc aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van het RUG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 07 juni 2018

  Hoge sterfte onder leverpatiëntjes toont belang van levende donatie

  Twintig procent van de patiëntjes jonger dan zes maanden met de zeldzame leverziekte galgangatresie en ernstige leverbeschadiging die tussen 2001 en 2014 op de wachtlijst voor een levertransplantatie stonden, overleed voor een geschikte donorlever beschikbaar...