Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Symposium 'Tegen Barbarij. De stichting van de Groningse universiteit (1614)'

06 oktober 2009

Op 29 en 30 oktober 2009 vindt een tweedaags symposium plaats over de stichting van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is georganiseerd door Zweder von Martels van de sectie Latijnse taal en letterkunde van de Faculteit der Letteren.

Het oudste officiële document van de Groningse Universiteit, het ‘Stichtingbesluit’ of ‘Eeuwig Edict’, vormt het uitgangspunt voor dit tweedaags symposium over de stichting van de Groningse Universiteit (1614). Het door Ubbo Emmius uit naam van de Staten van Groningen en Ommelanden opgestelde document geeft op originele wijze uitdrukking aan de idealen van de stichters van de universiteit. Het zijn idealen die meer dan ooit overeenstemmen met de aspiraties van de moderne universiteit.

Bij het programma van het symposium is uitgegaan van deze tekst die in de voorbije eeuwen weinig expliciete aandacht heeft gekregen. Er wordt onder andere gesproken over elk van de vier destijds opgerichte faculteiten, over de fysieke plaats van de universiteit, de bibliotheek, de aard der geboden faciliteiten, het pedagogisch programma dat aan de stichting ten grondslag lag, de bijzondere betekenis van koning Alfonso van Napels als bevorderaar van kennis en wetenschap en als imago dei, het eerste ooggetuigenverslag van de nieuwe universiteit en ook de betekenis van de nieuwe stichting in nationaal en internationaal verband.

Voor het symposiumprogramma en een pdf-file van het ‘Eeuwig Edict’ + vertaling: zie http://www.rug.nl/let/onderzoek/onderzoekinstituten/icog/tekstenActiviteitenKalender/2009_10_29-30_TegenBarbarij

Laatst gewijzigd:08 januari 2018 16:59

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...