Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Radiotracer imaging in Parkinson's disease; value of in vivo presynaptic dopaminergic measures in animal models and human disease

05 oktober 2009

Promotie: mw. S.A. Eshuis, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Radiotracer imaging in Parkinson's disease; value of in vivo presynaptic dopaminergic measures in animal models and human disease

Promotor(s): prof.dr. K.L. Leenders, prof.dr. R.A. Diercx, prof.dr. P.L. Jager

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Diagnose Parkinson verbetert met SPECT en PET scans

De beginstadia van de ziekte van Parkinson kunnen uitstekend in kaart worden gebracht met zowel SPECT scans als PET scans, blijkt uit het promotieonderzoek van Silvia Eshuis.

De ziekte van Parkinson is een veel voorkomende neurodegeneratieve aandoening, waarbij te weinig dopamine wordt geproduceerd. Parkinson leidt tot onder meer traagheid, stijfheid en beven. Het kan lastig zijn om in de vroege fase de diagnose ziekte van Parkinson correct te stellen. SPECT en PET scans kunnen hierbij helpen, zo toont Eshuis aan: de twee beeldvormende technieken brengen het presynaptische dopaminerge systeem ongeveer even nauwkeurig in kaart. Daarmee zijn ze goed bruikbaar, zowel in de klinische praktijk als bij wetenschappelijk onderzoek.

Ook onderzocht Eshuis de werking van de stof TCH346. In een diermodel blijkt deze stof hersenschade als gevolg van de ziekte van Parkinson - zowel de dopaminerge schade als de motore parkinsonsymptomen - te kunnen voorkomen. Helaas werkt het niet bij Parkinsonpatiënten.

Silvia Eshuis (Drachten, 1971) studeerde geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen neurologie en nucleaire geneeskunde en moleculaire beeldvorming van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Zij werkt thans als specialist in opleiding in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws