Bouwprogramma RUG impuls voor regionale economie

28 oktober 2009

De Rijksuniversiteit Groningen investeert in de komende vijftien jaar voor ruim tweehonderd miljoen euro in nieuw- en verbouw, waarvan de helft vóór 2015. Het daarbij om gebouwen aan de A. Deusinglaan, op het Zernike-complex en aan de Grote Rozenstraat.

In de achterliggende periode besteedde de RUG reeds ruim 100 miljoen euro aan de bouw van het Onderwijs- en het Researchgebouw voor de medische faculteit en de bouw van de Zernikeborg, de Bernoulliborg en de ver- en uitbouw van WSN-hoogbouw op het Zernike-complex.

Op korte termijn, dit najaar en komend voorjaar, worden de tentamenhal en het gebouw voor Levenswetenschappen voltooid. De tentamenhal annex een grote collegezaal, waarvan de bouw eind 2008 na aandringen van studenten uit de universiteitsraad versneld van start ging, zal in december van dit jaar worden opgeleverd.

Voor de nieuwbouw voor Levenswetenschappen ging in 2007 de eerste spade in de grond. Het ging daarbij om het grootste bouwproject in de geschiedenis van de universiteit. Dit imposante staaltje architectuur – een gebouw van 36.000 vierkante meter vloeroppervlakte met hoogwaardige laboratoriumruimten - zal naar verwachting per september 2010 in gebruik zijn genomen. De kosten bedroegen circa honderd miljoen euro.

Nieuwe bouwactiviteiten

Met het einde van de huidige bouwactiviteiten in zicht, start de RUG meteen de volgende serie. Aan de A. Deusinglaan begint volgend jaar de bouw van een researchgebouw, waarvan de eerste fase bestemd zal zijn voor het onderzoeksinstituut ERIBA van de faculteit Medische Wetenschappen. Het gebouw wordt in drie fasen gebouwd, de eerste fase zal eind 2011 in gebruik worden genomen, de tweede (een opbouw) in 2015 en de derde (een aanbouw) in 2023.

Ook de nieuwbouw voor de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen op het Zernike-complex (het Natuurkunde- en Scheikundegebouw) vindt in drie fasen plaats. De eerste start in 2012, de tweede in 2015.

Tenslotte gaat de universiteit ook weer in Hortusbuurt aan de slag met bouwactiviteiten. In goed overleg met de buurtbewoners is besloten om ter plekke van de zogenaamde 'kleine huisjes' aan de Grote Rozenstraat vervangende nieuwbouw te realiseren. Monumentale gevels worden daarbij ontzien.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27