Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Wie wordt Miss of Mister Infrared Universe?

Grand Finale infrarood fotowedstrijd in science center NEMO
22 oktober 2009

Wie mag zich dadelijk Miss of Mister Infrared Universe 2009 noemen? Op zaterdag 31 oktober vindt de Grand Finale van de wedstrijd voor infrarood fotografie 'Onzichtbaar' plaats in het Amsterdams science center NEMO. Vanaf 13.00 uur zijn er in het science center verschillende extra infrarood activiteiten zoals lezingen, workshops en presentaties.

De manifestatie maakt onderdeel uit van het project 'Ontdek Het Onzichtbare Heelal' waarmee de Rijksuniversiteit Groningen in 2008 de Academische Jaarprijs voor Wetenschapscommunicatie won.

In de fotowedstrijd 'Onzichtbaar' werden leerlingen uit het primair en voorgezet onderwijs uitgedaagd om een origineel idee in te sturen voor de mooiste infrarood foto van Nederland. De negen beste inzendingen zijn uitgewerkt in samenwerking met professionele fotografen en infrarood experts. Op groot formaat zijn de genomineerde foto's sinds juli van dit jaar tentoongesteld op het dak van NEMO en in de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit Groningen.

Bekijk de genomineerde foto’s hier: www.ontdekhetonzichtbareheelal.nl

Op 31 oktober aanstaande zal de uiteindelijke winnaar worden verkozen tot Miss/Mr Infrared Universe tijdens de Onzichtbare Zaterdag in NEMO. De Grand Finale en prijsuitreiking worden gepresenteert door Miss Nederland 2008 Deniz Akkoyun.
De infrarood wedstrijd is een onderdeel van Oktober Kennismaand.

Vakjuryprijs

Tijdens de Grand Finale wordt de vakjuryprijs bekend gemaakt. De winnaar van de juryprijs krijgt de titel Miss of Mister Infrared Universe. Bovendien krijgt de winnaar een handheld camera en een reis naar het Herschel Infrared Telescope Science Operations Centre in Madrid. In de vakjury hebben zitting: Saskia Asser (Huis Marseille), William Herschel, dr. Roel Gathier (algemeen directeur van SRON), drs. Arie Kraaijeveld (PBT) en Peter Barthel (hoogleraar Astrofysica/ Rijksuniversiteit Groningen).

Publieksprijs

Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs. In de gehele maand oktober kon het publiek stemmen via het internet en aan de hand van stemkaarten in Groningen en Amsterdam.

Organisatie: Kapteyn Instituut van Rijksuniversiteit Groningen en NEMO in samenwerking met Oktober Kennismaand, FLIR Benelux, Fotoacademie van AKV|St. Joost en Huis Marseille, Museum voor Fotografie.

Meer weten: www.ontdekhetonzichtbareheelal.nl, www.e-nemo.nl en www.oktoberkennismaand.nl.

Internationale jaar van de Sterrenkunde
2009 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Sterrenkunde. In dit jaar wordt herdacht dat de telescoop als astronomisch instrument haar intrede deed. Op 14 mei 2009 werd de Herschel infrarood ruimtelescoop gelanceerd met daarin het Nederlandse HIFI instrument.

Science center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland met vijf etages vol wetenschap en technologie. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur. Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 10 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station).

Oktober Kennismaand
Oktober Kennismaand biedt bezoekers gedurende een hele maand een kijkje in de fascinerende wereld van wetenschap en technologie. Denk hierbij aan proefjes, workshops, rondleidingen, excursies, lezingen, debatten en experimenten. Talloze (onderzoeks)instellingen, bedrijven, universiteiten, science centra en sterrenwachten openen gedurende de maand hun deuren. Het volledige programma staat op
www.oktoberkennismaand.nl .

Laatst gewijzigd:29 juni 2018 12:45

Meer nieuws