Aletta Jacobs-Prijs 2010 voor Neelie Kroes

19 oktober 2009

De Aletta Jacobs Prijs 2010 van de Rijksuniversiteit Groningen wordt toegekend aan mw. drs. Neelie Kroes. Zij krijgt de prijs vanwege de grote maatschappelijke impact van haar werk en de evidente voorbeeldfunctie die zij vervult op soms unieke en vaak machtige posities. Kroes spreekt vrouwen van meerdere generaties aan en vervult, vooral de laatste jaren, op opvallende en effectieve wijze een positieve voortrekkersrol op het gebied van de vrouwenemancipatie. Daarmee handelt zij in de geest van Aletta Jacobs. De Aletta Jacobs Prijs wordt uitgereikt op 8 maart 2010.

Neelie Kroes (Rotterdam, 1941) is Eurocommissaris Mededinging. Zij studeerde Economie aan de Economische Hogeschool Rotterdam, de huidige Erasmus Universiteit. Zij was onder meer lid van de Tweede Kamer, staatssecretaris van verkeerszaken in het eerste kabinet Van Agt en minister van Verkeer en Waterstaat in de kabinetten Lubbers I en Lubbers II en president van businessschool Nyenrode, tegenwoordig Nyenrode Business Universiteit.

Carrière

Neelie Kroes heeft op indrukwekkende wijze carrière gemaakt en grote resultaten op haar naam staan, zoals de start van de Betuweroute en de voorbereidingen voor de privatisering van de PTT. Als Eurocommissaris oogstte zij veel lof en respect vanwege haar stevige houding met betrekking tot kartelzaken.
Neelie Kroes was vaak, net als Aletta Jacobs, de eerste vrouw op een plek: het eerste vrouwelijke bestuurslid van de Kamer van Koophandel, de eerste vrouwelijke staatssecretaris en minister op Verkeer en Waterstaat, de eerste vrouwelijke president van Nyenrode en de eerste vrouwelijke Eurocommissaris voor Nederland.

Feminisme

Omdat ze van mening was dat een vrouw er zelf voor kan zorgen in de mannenbolwerken door te dringen - een kwestie van mouwen opstropen en niet piepen - was zij lange tijd niet echt geïnteresseerd in emancipatie of feminisme. Pas op latere leeftijd, als machtig Eurocommissaris, heeft zij affiniteit gekregen met het gedachtegoed van het feminisme en is zij een verklaard voorstandster geworden van voorkeursbehandeling van vrouwen in het arbeidsproces. De cijfers over het huidige aantal vrouwen op hogere posities hebben haar hiertoe gebracht. Zelf probeert ze in haar eigen werkomgeving vrouwen zo veel mogelijk een kans te geven en vecht ze tegen de machocultuur in de bestuurskamers van grote bedrijven. Daarnaast probeert ze binnen haar netwerk ook het politieke personeelsbeleid te beïnvloeden.

Eerdere prijzen

Neelie Kroes staat al enkele jaren in de Forbes-lijst van de 100 machtigste vrouwen ter wereld. Ze heeft onderscheidingen ontvangen als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau. Daarnaast ontving zij vele prijzen, waaronder de Machiavelliprijs in 2007 voor de manier waarop zij wars van populisme haar werk in Europa in duidelijke termen aan een breed publiek weet over te brengen.

Noot voor de pers

Meer informatie: mw. Marijke Dam, secretaris van de Aletta Jacobsprijs Jury, RUG, tel. 050 363 5435, e-mail: j.m.dam@rug.nl of mw. Kirsten Guyaux, persoonlijk assistente van mw. Kroes, tel. +32 229 87501, e-mail Kirsten.Guyaux@ec.europa.eu

Laatst gewijzigd:06 februari 2018 09:33