Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Activiteiten Oktober Kennismaand 2009

19 oktober 2009

Volop activiteit bij de Rijksuniversiteit Groningen in Oktober Kennismaand. Dit jaar met als thema ‘De reis naar het onbekende’. In het Universiteitsmuseum kan de jeugd in de herfstvakantie een kompas maken, vulkaanstenen splijten en eigen DNA onderzoeken en de tentoonstelling over Darwin bekijken, die ook voor volwassenen zeer de moeite waard is. Ook bij Science Linx zijn tentoonstellingen te bezoeken: over kijken met Infrarood licht en over ruimtevaart. Tijdens de ‘Nacht van de nacht’ is de Blaauw sterrenwacht open voor het publiek en op de woensdagmiddag na de vakantie is er bij de Scholierenacademie een spannende lezing over de reis van Sint Brandaan.

‘Reizen naar het onbekende’, ‘werken aan de grenzen van het weten’. Voor een grote kennisinstelling als de RUG liggen die activiteiten dicht tegen elkaar aan. Reden te meer om vanuit verschillende disciplines mee te draaien met de landelijke Oktober Kennismaand.

Herfstvakantie in het Universiteitsmuseum

In de herfstvakantie is er voor de jeugd van alles te doen in het Universiteitsmuseum: Zelf een kompas maken, stenen splijten en – net als in CSI –DNA isoleren uit je eigen speeksel. Deskundigen zijn de hele middag aanwezig om te laten zien hoe dat allemaal werkt. Ook is er zo nu en dan een demonstratie van het elketromagnetische wagentje van de Groningse professor Sibrandus Stratingh uit 1834. Op vrijdagmiddag 23 oktober laat een preparateur zien hoe hij een konijn en een buizerd opzet. En de tentoonstelling 'Darwins wereld. Mens, natuur en evolutie’ is een must voor jong en oud.

Blaauw sterrenwacht

Zaterdag 24 oktober is de Blaauw sterrenwacht 's avonds van 19.30 tot 23.00 uur voor het publiek geopend. Dan is de landelijke ‘Nacht van de Nacht’ manifestatie waarbij aandacht wordt gevraagd voor de toenemende lichtvervuiling. Tijdens deze avond is bij mooi weer de koepel geopend en kan men met de grote sterrenkijker objecten diep in het heelal bekijken. Ook zal de prachtige planeet Jupiter te zien zijn met zijn wolkenbanden en vier manen. Daarnaast zijn er lezingen over sterrenkunde. Vragen als: ‘Wat zijn sterren?’, ‘Is de aarde uniek?’, ‘Wat kan ik zien aan de sterrenhemel?’ en ‘Wat is lichtvervuiling?’ zullen allemaal beantwoord worden. Alleen de lezingen zijn rolstoeltoegankelijk. (Meer informatie vindt u op de website van de Nacht van de Nacht.)

Science LinX

In de Bernoulliborg, Nijenborg 9 , heeft Science LinX twee extra tentoonstellingen ingericht: ‘Ontdek Onzichtbaar Nederland’, waar men een kijkje kan nemen in het infrarode spectrum en erachter kan komen wat een kus, warme en ijskoude chocomelk met je doen! En ‘Ruimtevaart in Nederland’, over
alles op het gebied van ruimtevaart en drie ruimtecapsules in het bijzonder.

Scholierencollege over Sint Brandaan

De reis van Sint Brandaan is een avonturenroman uit de Middeleeuwen gebaseerd op een verhaal uit de zesde eeuw na Christus over de eigenwijze Ierse abt Brandaan. Op zijn ontdekkingsreis over de Atlantische Oceaan beleeft Sint Brandaan met zijn vrienden vele doldrieste avonturen. Het college wordt gegeven door prof.dr. Bart Ramakers, hoogleraar Oudere Nederlandse Letterkunde. Het vindt plaats op woensdag 28 oktober om 14.00-15.30 uur in de Heymanszaal van het Academiegebouw van de RUG.

Noot voor de pers

Meer informatie:
- Universiteitsmuseum: Oude Kijk in ’t Jatstraat 7a, Groningen. Openingstijden: di. t/m zo. van 13.00 -17.00 uur, www.rug.nl/museum. Voor speciale activiteiten: www.rug.nl/museum/educatie  of tel. 050 363 5583 / 5798. 
- Scholierenacademie: www.rug.nl/scholieren/index
- RUG-activiteiten tijdens Oktober kennismaand: www.oktoberkennismaand.nl  onder ‘Groningen’.
==========================================================================

Laatst gewijzigd:17 juli 2018 15:34

Meer nieuws