Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Robert van Wessel wint Aart Bosman Prijs voor het beste ICT-onderzoek

12 oktober 2009

Prof. dr. Henk Sol, juryvoorzitter en hoogleraar Faculteit Economie en Bedrijfskunde heeft vrijdag 9 oktober de winnaar bekend gemaakt van de Aart Bosman Prijs 2009: dr. ir. Robert van Wessel. In zijn proefschrift onderzocht Van Wessel de positieve en negatieve effecten in organisaties van het gebruik van ICT-standaarden.

De Aart Bosman Prijs is de enige prijs in Nederland en Belgie waarmee een proefschrift op het gebied van informatiesystemen en ICT-toepassingen wordt onderscheiden. Eens per twee jaar kunnen promovendi naar de prijs van 4.000 euro dingen. De prijs is vernoemd naar prof. dr. Aart Bosman als pionier en grondlegger van het vakgebied Bestuurlijke Informatiekunde in Nederland.

Onderzoek Van Wessel

Uit alle kandidaten voor de Bosman Prijs 2009 heeft de jury twee finalisten geselecteerd. Zij presenteerden op 9 oktober hun promotieonderzoek in een korte voordracht tijdens de feestelijke bijeenkomst die mede gewijd was aan de belangrijke wetenschappelijk ontwikkelingen in het vakgebied Bestuurlijke Informatiekunde. Robert van Wessel (Den Haag, 1965) is door de jury als beste verkozen. Van Wessel, momenteel werkzaam als Business Architect bij de ABN AMRO, voerde zijn onderzoek als externe promovendus uit. Hij promoveerde  op 11 november 2008 aan de Universiteit van Tilburg. In het proefschrift 'Realizing Business Benefits from Company IT Standardization' wordt het onontgonnen terrein van de gevolgen van het gebruik van IT-normen binnen bedrijven beschreven.

Jury rapport

Opvallend aan het onderzoek van Robert van Wessel is volgens de jury de veelomvattendheid, waarmee hij het onderzoek heeft uitgevoerd. De jury heeft veel waardering voor de nuance van het onderzoek, waarbij ook de negatieve effecten van standaardisatie wordt belicht. Het proefschrift wordt als een grote stap voorwaarts gezien ten aanzien van het bespreken van ICT-standaarden.

Noot voor de pers

Meer informatie: prof. dr. Henk Sol, juryvoorzitter en hoogleraar Faculteit Economie en Bedrijfskunde, e-mail: h.g.sol@rug.nl, tel. 050-363 3825.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...