Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Open huis Zernike: Reis naar het onbekende

Zondag 18 oktober
12 oktober 2009

Zondag 18 oktober van 12.00 tot 17.00 uur zijn verschillende instellingen op het Zernike Complex open voor het publiek. Het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI), het laboratorium voor ruimteonderzoek SRON, de RUG Discovery truck en Science LinX in de Bernoulliborg nemen de jonge bezoekers mee op een spannende ontdekkingsreis naar het onbekende.

Kleinste deeltjes in het KVI

Op de open dag van het KVI worden de bezoekers meegenomen op een reis naar de onbekende wereld van de kleinste deeltjes uit de natuur. De deeltjesversneller AGOR is te bezichtigen en ook laseropstellingen waarmee deeltjes ‘stil’ gezet kunnen worden. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan medische en sterrenkundige toepassingen van de deeltjesfysica. Voor jong en oud zijn er doe-activiteiten. Om 14.00 en 15.30 uur zijn er korte lezingen.

Infrarood

Bij SRON staat het infrarood centraal. De sterrenkundigen en de bouwers van HIFI, aan boord van de Herschel satelliet, leggen uit waarom infrarood zo handig is in de sterrenkunde. In de Discovery truck kunnen kinderen zelf experimenteren met infrarood en bij goed weer kunnene ze buiten water-raketten lanceren.

Science LinX

In de hal van de Bernoulliborg kunnen ze zich bij Science Linx uitleven voor een digitale lachspiegel, met een potje MindBall spelen of de raddraaier uithangen met het RiboRad. Ook zijn er verschillende proefjes te doen in de tot laboratorium omgetoverde kantine.
Daarnaast zijn er bij Science Linx twee tentoonstellingen te zien: 'Ruimtevaart in Nederland' (via talrijke filmfragmenten afkomstig van drie ruimtecapsules worden de ontwikkelingen in de ruimtevaart op de voet gevolgd) en 'Onzichtbaar' (een bijzondere mix tussen fotografie en sterrenkunde).
Beide tentoonstellingen zijn ook open op werkdagen t/m 25 oktober.

Pendelbusje

Een pendelbusje zorgt voor gratis vervoer tussen Zernike Transferium (bushalte ‘Zernike’ - lijn 11), het KVI en de andere deelnemende instituten op het Zerniketerrein. Meer informatie over de Open Dag staat op www.rug.nl/wetenschapsdag. Daar is ook de preview te vinden van de Open Dag met gids Daan. Zie: www.sciencelinx.nl.

Noot voor de pers

Meer informatie:
Theo Jurriens, 050-363 4346
Ingeborg Veldman, Science LinX, tel.: 050-363 4781

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:27

Meer nieuws

 • 15 maart 2019

  Should you fear technology? – Promovenda Femke Cnossen wint 3 Minute Thesis Competition

  Femke Cnossen won afgelopen woensdag de 3 Minute Thesis Competition 2019. Twaalf RUG-promovendi presenteerden hun onderzoek op een toegankelijke manier aan een breed publiek, en dat in slechts drie minuten en met behulp van één afbeelding. Cnossen,...

 • 14 maart 2019

  Bedrijven geven Groningse bèta-studenten college

  Zo’n 200 Bèta-studenten van de Faculty of Science and Engineering krijgen deze maand een college van het bedrijfsleven. In de zogeheten Bedrijf&Studentmaand krijgen ze actuele case studies uit de praktijk voorgeschoteld en bedrijven zoals Philips Drachten...

 • 13 maart 2019

  Lancering Virtual Research Workspace

  Afgelopen week is bij het CIT de Virtual Research Workspace officieel in productie gegaan. Het gaat om een gevirtualiseerde desktop-omgeving waar onderzoekers van de RUG en UMCG veilig en gezamelijk data-analyses kunnen uitvoeren.