Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Ahmad Ramazani-Moghaddam-Arani

12 oktober 2009

Op 12 oktober zal Ahmad Ramazani-Moghaddam-Arani zijn proefschrift 'Cross-section and analyzing-power measurements in three and four-nucleon scattering' verdedigen.

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 14:45 uur

Promotor: N. Kalantar-Nayestanaki
Co-promotor: J.G. Messchendorp

 

Metingen van werkzame doorsnede en analyserend vermogen in drie- en vier-nucleonverstrooiing

Bij het bestuderen van de fysica van de atoomkern is bijna altijd alleen gekeken naar interacties tussen twee nucleonen (kerndeeltjes). Meetgegevens van hoge precisie en state-of-the-art berekeningen hebben laten zien dat een extra kracht van belang is: de drie-nucleoninteractie. Tot nu is echter weinig bekend over de grootte en de structuur van deze kracht. Daar is meer experimenteel onderzoek voor vereist.

Ahmad Ramazani onderzocht bij het KVI een aantal verstrooiingsrreacties bij middelhoge energie. Hij gebruikte daarbij het unieke geavanceerde detectiesysteem BINA. Deze faciliteit geeft de mogelijkheid om werkzame doorsneden en polarisatie te meten met een zeer hoge statistische en systematische nauwkeurigheid. Het elastische proton-deuteron verstrooiingsproces was de eerste reactie die werd bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek geven opheldering over een belangrijke discrepantie tussen twee datasets (gemeten bij het KVI en bij het RIKEN-instituut in Japan), die in het verleden voor verwarring had gezorgd. Daarna werd het deuteron-deuteron verstrooiingsproces bestudeerd. De verkregen dataset voor de deuteron-deuteronverstrooiing zal veel details van de drie-nucleoninteractie verduidelijken.

Ahmad Ramazani-Moghaddam-Arani (Iran, 1969) studeerde natuurkunde aan de Isfahan University of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...