Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Ahmad Ramazani-Moghaddam-Arani

12 oktober 2009

Op 12 oktober zal Ahmad Ramazani-Moghaddam-Arani zijn proefschrift 'Cross-section and analyzing-power measurements in three and four-nucleon scattering' verdedigen.

Plaats: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 14:45 uur

Promotor: N. Kalantar-Nayestanaki
Co-promotor: J.G. Messchendorp

 

Metingen van werkzame doorsnede en analyserend vermogen in drie- en vier-nucleonverstrooiing

Bij het bestuderen van de fysica van de atoomkern is bijna altijd alleen gekeken naar interacties tussen twee nucleonen (kerndeeltjes). Meetgegevens van hoge precisie en state-of-the-art berekeningen hebben laten zien dat een extra kracht van belang is: de drie-nucleoninteractie. Tot nu is echter weinig bekend over de grootte en de structuur van deze kracht. Daar is meer experimenteel onderzoek voor vereist.

Ahmad Ramazani onderzocht bij het KVI een aantal verstrooiingsrreacties bij middelhoge energie. Hij gebruikte daarbij het unieke geavanceerde detectiesysteem BINA. Deze faciliteit geeft de mogelijkheid om werkzame doorsneden en polarisatie te meten met een zeer hoge statistische en systematische nauwkeurigheid. Het elastische proton-deuteron verstrooiingsproces was de eerste reactie die werd bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek geven opheldering over een belangrijke discrepantie tussen twee datasets (gemeten bij het KVI en bij het RIKEN-instituut in Japan), die in het verleden voor verwarring had gezorgd. Daarna werd het deuteron-deuteron verstrooiingsproces bestudeerd. De verkregen dataset voor de deuteron-deuteronverstrooiing zal veel details van de drie-nucleoninteractie verduidelijken.

Ahmad Ramazani-Moghaddam-Arani (Iran, 1969) studeerde natuurkunde aan de Isfahan University of Technology. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kernfysisch Versneller Instituut in Groningen.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16

Meer nieuws