Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TRIµP vangt radiumionen

02 oktober 2009

Als eersten ter wereld is het KVI-onderzoekers Versolato en Giri et al. gelukt radiumionen te vangen en precisie-spectroscopie uit te voeren op deze gevangen deeltjes. Hierbij werden de ionen met het licht van drie lasers tegelijk bestudeerd. Voor dit experiment werden kortlevende radiumisotopen geproduceerd met het AGOR-cyclotron en de TRIµP-faciliteit.

De metingen zijn van groot belang voor twee experimenten die de onderzoekers uit gaan voeren met een enkel gevangen en laser-gekoeld radiumion. Een van deze experimenten richt zich op het bouwen van een nieuwe atoomklok die duizend keer preciezer is dan de huidige klokken. Het andere experiment richt zich op het toetsen van spiegelsymmetrie (pariteit).

Spiegelsymmetrie stelt dat een proces in de natuur, bekeken via een spiegel, nét zo waarschijnlijk is als het proces in de niet-gespiegelde wereld. Dit lijkt heel normaal, maar in het Standaard Model van de deeltjesfysica is dat helemaal niet zo. De precieze mate van schending van deze symmetrie is een gevoelige toets van het Standaard Model. Een afwijking van het Standaard Model zou duiden op het bestaan van nieuwe deeltjes en dus nieuwe natuurkunde. Het doel is om met dit experiment het Z-boson te zien en naar nieuwe deeltjes (bijvoorbeeld een nóg zwaarder Z-boson) te zoeken, met een grotere gevoeligheid dan de Large Hadron Collider (LHC) bij CERN in Genève.

Laatst gewijzigd:31 oktober 2016 11:50
printView this page in: English

Meer nieuws