Huub Wijfjes publiceert boek over geschiedenis van de VARA

28 september 2009

Huub Wijfjes heeft een boek gepubliceerd waarin de meer dan tachtigjarige geschiedenis van de VARA centraal staat: 'VARA. Biografie van een omroep'. Voor dit boek heeft Wijfjes uitgebreid archiefonderzoek verricht naar de geschiedenis van de omroep die aanvankelijk werd opgericht als een arbeidersomroep. De Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs werd op 1 november 1925 opgericht en is uitgegroeid tot een van de succesvolste omroepverenigingen van de publieke omroep.

Tegelijk met het boek is een website gelanceerd die de omroepgeschiedenis op een geheel eigen wijze belicht. De site biografie.vara.nl bevat een schat aan historisch beeld- en geluidsmateriaal uit het rijke VARA-verleden. Bezoekers kunnen zoeken op personen, programma's, thema's of incidenten. Toevoegen van eigen ervaringen of van nieuwe informatie is mogelijk.

Het boek en de website zijn het resultaat van een onafhankelijk historisch-wetenschappelijk en multimediaal onderzoeksproject, waar Wijfjes en anderen sinds 2006 aan hebben gewerkt en waaruit nog een proefschrift met een internationaal-vergelijkend perspectief zal resulteren.

Huub Wijfjes (1956) is mediahistoricus. Hij is verbonden aan de masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Radio en Televisie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef een groot aantal boeken en artikelen over media, cultuur en politiek, waaronder Omroep in Nederland (1994) en Journalistiek in Nederland (2004).

dr. Huub Wijfjes

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16