Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Huub Wijfjes publiceert boek over geschiedenis van de VARA

28 september 2009

Huub Wijfjes heeft een boek gepubliceerd waarin de meer dan tachtigjarige geschiedenis van de VARA centraal staat: 'VARA. Biografie van een omroep'. Voor dit boek heeft Wijfjes uitgebreid archiefonderzoek verricht naar de geschiedenis van de omroep die aanvankelijk werd opgericht als een arbeidersomroep. De Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs werd op 1 november 1925 opgericht en is uitgegroeid tot een van de succesvolste omroepverenigingen van de publieke omroep. 
 

Tegelijk met het boek is een website gelanceerd die de omroepgeschiedenis op een geheel eigen wijze belicht. De site biografie.vara.nl bevat een schat aan historisch beeld- en geluidsmateriaal uit het rijke VARA-verleden. Bezoekers kunnen zoeken op personen, programma's, thema's of incidenten. Toevoegen van eigen ervaringen of van nieuwe informatie is mogelijk.

Het boek en de website zijn het resultaat van een onafhankelijk historisch-wetenschappelijk en multimediaal onderzoeksproject, waar Wijfjes en anderen sinds 2006 aan hebben gewerkt en waaruit nog een proefschrift met een internationaal-vergelijkend perspectief zal resulteren.

Huub Wijfjes (1956) is mediahistoricus. Hij is verbonden aan de masteropleiding Journalistiek van de Rijksuniversiteit Groningen en bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Radio en Televisie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef een groot aantal boeken en artikelen over media, cultuur en politiek, waaronder Omroep in Nederland (1994) en Journalistiek in Nederland (2004).

Meer informatie

dr. Huub Wijfjes

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16

Meer nieuws

 • 20 september 2018

  Martijn Wieling gestart als bijzonder hoogleraar Nedersaksische/Groningse taal en cultuur

  Per 1 juli 2018 is Dr. Martijn Wieling benoemd tot bijzonder hoogleraar Nedersaksische / Groningse Taal en Cultuur. Wieling (Emmen, 1981) is universitair hoofddocent bij de opleiding Informatiekunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat gedurende...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Eerste biografie van Piet Mondriaans vroege jaren

  Sinds zijn dood in 1944 is er een groot aantal biografieën van Piet Mondriaan verschenen - en zijn er evenzoveel mythes rondom zijn kunstenaarschap ontstaan. Hij zou bijvoorbeeld een minzame asceet zijn, of juist een bon-vivant. De Amerikaanse promovendus...