Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dubbelspel. Over de betekenis van de informele orde in de Latijns-Amerikaanse moderniteit

08 september 2009

Oratie: prof.dr. M. Pansters, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Dubbelspel. Over de betekenis van de informele orde in de Latijns-Amerikaanse moderniteit

Leeropdracht: Latijns Amerika, i.h.b. Mexico, vanwege het Groninger Universiteitsfonds

Faculteit: Letteren

 

Wil Pansters gaat in zijn oratie in op de informele orde in Latijns-Amerika en neemt een kijkje achter de schermen van de staat en de samenleving. Met zijn oratie aanvaardt hij het ambt van bijzonder hoogleraar aan de Faculteit der Letteren, met de leeropdracht Latijns-Amerika, i.h.b. Mexico, vanwege het Groninger Universiteitsfonds.

Welke processen gaan schuil achter de zeer gewelddadige strijd tegen en tussen de Mexicaanse drugskartels? Hoe kan men het rumoerige leiderschap van president Hugo Chávez van Venezuela eigenlijk typeren? Om deze en andere vragen over ontwikkelingen in hedendaags Latijns-Amerika te kunnen beantwoorden is het nodig om achter de formele orde van de staat en de samenleving te kijken. Immers, in Latijns-Amerika is niets wat het lijkt.

Pansters onderzoekt in zijn oratie het wezenlijke en diepgewortelde spanningsveld tussen formele kaders en informele werkelijkheden in het hart van de sociale en politieke orde van het continent. De oratie sluit aan bij de recentelijk toegenomen wetenschappelijke belangstelling voor de externe functies en de interne logica van de informele orde. De ‘informele orde’ omvat regels, instituties, en organisaties die niet zijn vastgelegd in officiële wettelijke of administratieve kaders, maar die desalniettemin een grote invloed hebben op het sociale, politieke en economische handelen van mensen. De kern wordt gevormd door reciprociteit, loyaliteit en vertrouwen tussen personen (personalisme). Latijns-Amerika kent een lange geschiedenis van het naast en met elkaar bestaan van de formele en de informele ordes. Ze staan op gespannen voet met elkaar maar zijn tevens innig met elkaar verbonden. De effecten zijn zichtbaar in de manier waarop mensen politiek actief zijn, hoe de economie functioneert en hoe sociale relaties in elkaar zitten. Wat voor gevolgen heeft dit voor de staat en wat zijn de betrekkingen tussen informaliteit en illegaliteit? Pansters gaat op deze thema’s en vragen in aan de hand van talloze voorbeelden, met een bijzondere nadruk op Mexico.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...