Ian Buruma en Tariq Ramadan te gast

18 september 2009

Heet van de naald:

Op woensdag 14 april 2010 zullen journalist en publicist Ian Buruma en filosoof en islamoloog Tariq Ramadan te gast zijn bij het Lolle Nauta Forum. Meer informatie (tijd, locatie, programma) volgt. Houd de website in de gaten!

Buruma (Den Haag, '51) studeerde Chinese literatuur aan de Rijksuniversiteit Leiden en daarna Japanse film aan de Nihon Universiteit in Tokio. Hij bekleedde diverse redactionele en academische posities en heeft verscheidene artikelen gepubliceerd in The New York Review of Books. Buruma vervulde fellowships aan het Woodrow Wilson International Center for Scholars in Washington D.C. en het St. Antony's College aan de Universiteit van Oxford. In 2003 werd hij Luce Professor of Democracy, Human Rights & Journalism aan het Bard College in New York. Sinds 2005 woont hij in deze stad. In 2000 hield Ian Buruma in Leiden de Huizingalezing onder de titel 'De neo-romantiek van schrijvers in exil'. In 2004 werd hem een eredoctoraat aangeboden door de Rijksuniversiteit Groningen. In 2008 werd hij benoemd op de Cleveringawisselleerstoel van de Universiteit Leiden en ontving hij tevens de Erasmusprijs.

Ramadan (Genève, '62) studeerde af in de filosofie en Franse literatuur (MA) en promoveerde in de Arabische en Islamitische Studies aan de Universiteit van Genève in Zwitserland. Aan de leidende islamitische Al Azhar universiteit in Caïro werd hij door vooraanstaande wetenschappers persoonlijk opgeleid in de klassieke Islamitische leer. Hij was tot 2004 leraar aan het college van Saussure in Genève en professor islamologie aan de universiteit van Freiburg (Zwitserland).
Tegenwoordig is professor Ramadan hoogleraar Contemporary Islamic Studies aan Oxford University. Daarnaast geeft hij les aan de Faculteit Theologie in Oxford en is hij Senior research fellow at Doshisha University (Kyoto, Japan). Hij is tevens president van de
Europese denktank European Muslim Network in Brussel.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:16