Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Symposium 'Tegen Barbarij. De stichting van de Groningse universiteit (1614)'

17 september 2009

Op 29 en 30 oktober vindt een 2-daags symposium plaats over de stichting van de universiteit, georganiseerd door Zweder von Martels.

Het oudste, officiële document van de Groningse Universiteit, het ‘Stichtingbesluit’ of nog liever ‘Eeuwig Edict’, vormt het uitgangspunt voor dit tweedaags symposium over de stichting van de Groningse Universiteit (1614). Het door Ubbo Emmius uit naam van de Staten van Groningen en Ommelanden opgestelde document geeft op originele wijze uitdrukking aan de idealen van de stichters van de universiteit. Het zijn idealen die meer dan ooit overeenstemmen met de aspiraties van de moderne universiteit. Bij het programma van het symposium is uitgegaan van deze tekst die in de voorbije eeuwen weinig expliciete aandacht heeft gekregen Er zal onder andere worden gesproken over elk van de vier destijds opgerichte faculteiten, over de fysieke plaats van de universiteit, de bibliotheek, de aard der geboden faciliteiten, het pedagogisch programma dat aan de stichting ten grondslag lag, de bijzondere betekenis van koning Alfonso van Napels als bevorderaar van kennis en wetenschap en als imago dei, het eerste ooggetuigenverslag van de nieuwe universiteit en ook de betekenis van de nieuwe stichting in nationaal en internationaal verband.

Laatst gewijzigd:05 april 2018 12:14
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.