Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Medication errors and adverse drug events in hospitalised patients; methodological issues and computerised intervention

30 september 2009

Promotie: mw. J.E. van Doormaal, 13.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Medication errors and adverse drug events in hospitalised patients; methodological issues and computerised intervention

Promotor(s): mw.prof.dr. F.M. Haijer-Ruskamp

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Elektronisch voorschrijven vergroot medicatieveiligheid ziekenhuizen

Elektronisch voorschrijven vergroot de medicatieveiligheid in ziekenhuizen. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jasperien van Doormaal, dat werd beloond met de medicatieveiligheidsprijs 2008 van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers.

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland schrijven geneesmiddelen elektronisch voor, in plaats van met de hand. De verwachting is dat het gebruik van deze elektronische voorschrijfsystemen (EVS) het aantal medicatiefouten en te voorkomen bijwerkingen doet afnemen en de medicatieveiligheid vergroot. Van Doormaal beveelt aan dat elk ziekenhuis de aanschaf van een EVS in overweging neemt.

Uit het onderzoek van Van Doormaal blijkt dat elektronische voorschrijfsystemen een positief effect hebben op de medicatieveiligheid: het aantal medicatiefouten neemt sterk af. Ze constateert echter geen effect op het aantal te voorkomen bijwerkingen. Een verfijning van het systeem is nodig om dit aantal verder terug te brengen. Daarnaast is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de methodiek, aldus Van Doormaal. Het beoordelen van geneesmiddelschade blijkt namelijk lastig: de overeenstemming tussen beoordelaars is niet hoog. Om tot betrouwbare uitkomsten te komen is een consensus tussen meerdere artsen en apothekers noodzakelijk.

Het onderzoek laat zien dat de introductie van een EVS kosteneffectief is ten opzichte van het handgeschreven systeem. Een ander positief punt is dat de artsen en verpleegkundigen in het algemeen tevreden zijn over het gebruik van het elektronische systeem.

Jasperien van Doormaal (Groningen, 1978) studeerde farmacie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek binnen een samenwerkingsproject tussen de ziekenhuisapotheek van het UMCG, de vakgroep Klinische Farmacologie van de medische faculteit van de RUG, de ziekenhuisapotheek van het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en de vakgroep Farmaco-epidemiologie en farmacotherapie van de faculteit betawetenschappen van de universiteit Utrecht. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMw. Van Doormaal werkt nu als ziekenhuisapotheker in opleiding in het Martini Ziekenhuis in Groningen.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws