Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Regulatory enzymes of mitochondrial ß-oxidation as targets for treatment of the metabolic syndrome

30 september 2009

Promotie: mw. M. Schreurs, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Regulatory enzymes of mitochondrial ß-oxidation as targets for treatment of the metabolic syndrome

Promotor(s): prof.dr. F. Kuipers

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe mogelijkheden in strijd tegen overgewicht en diabetes

Overgewicht en diabetes kunnen wellicht behandeld worden met medicijnen die ingrijpen op het proces van vetzuuroxidatie in de lever, concludeert promovenda Marijke Schreurs.

Bij obesitas en insuline-resistentie (diabetes) levert de overmatige vorming van ketonlichamen in de lever een groot gevaar op: patiënten kunnen erdoor in een coma raken. Ketonlichamen zijn afvalstoffen die ontstaan wanneer glucose in het bloed niet wordt verbrand en er wordt overgeschakeld op de verbranding van vetten om het lichaam van energie te kunnen voorzien. Het is al lange tijd bekend dat onder andere carnitine palmitoyl transferase 1 en 2 (CPT1 en CPT2) in belangrijke mate bepalen hoeveel vet wordt verbrand en hoeveel ketonlichamen door de lever worden gevormd. Echter, de medicijnen die het proces tegengaan hebben nog te veel bijwerkingen.

Marijke Schreurs onderzocht twee eiwitten die de vorming van vetten en de remming van CPT1 (en daarmee de verbranding van vetten) beïnvloeden: acetyl-CoA carboxylase 1 en 2 (ACC1 en 2). Remming van beide eiwitten met een farmacologische compound bleek insuline-resistentie te verminderen. Wel ontstond er nog een vervetting van de lever. Ook toont Schreurs aan dat remming van CPT2 de productie van ketonlichamen vermindert. Ook hierbij blijven echter ernstige bijwerkingen optreden. Er is dus nog meer onderzoek naar de mechanismen nodig voordat deze remmers (zowel ACC als CPT) in de kliniek kunnen worden toegepast.

Marijke Schreurs (Rotterdam, 1981) studeerde farmacie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het Centrum voor Lever-, Darm- en Stofwisselingsziekten, de afdeling Kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE. Ze blijft werkzaam als onderzoeker in het UMCG.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws