Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TRAILs towards improved cervical cancer treatment

30 september 2009

Promotie: J.H. Maduro, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: TRAILs towards improved cervical cancer treatment

Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. A.G.J. van der Zee

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe behandelmogelijkheden baarmoederhalskanker

Overlevers van baarmoederhalskanker hebben een licht verhoogd risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van John Maduro. Ook komen bij deze patiënten meer cardiovasculaire risicofactoren voor.

Door de introductie van chemoradiatie - het gelijktijdig toedienen van chemotherapie en radiotherapie - is veel vooruitgang geboekt bij de behandeling van baarmoederhalskanker. Toch is er nog steeds veel ruimte voor verdere verbetering van de behandeling, stelt de promovendus. In zijn zoektocht naar een effectiever behandelmethode concentreerde Maduro zich op beïnvloeding van de TNF related apoptosis inducing ligand (TRAIL) route. In laboratoriumonderzoek werd de effectiviteit onderzocht van proteasoomremmer en radiotherapie in combinatie met het aangrijpen op de TRAIL death receptor (DR)4 en/of DR5. Ook de precieze werking van deze therapie werd nader in kaart gebracht.

Het onderzoek biedt geen revolutionaire nieuwe doorbraken, maar laat wel zien dat er nog veel onbewandelde paden zijn in het onderzoek, en dat er geen reden is om te stoppen met zoeken naar mogelijkheden om de behandeling verder te verbeteren.

John Maduro (Curacao, 1969) studeerde geneeskunde te Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling radiotherapie en medische oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij werkt als radiotherapeut, en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het KWF.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 10 september 2018

  ZonMW-subsidie voor studie naar niertransplantatie

  Onderzoekers van de sectie Nefrologie & Transplantatie van het UMCG hebben een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. De subsidie is voor een groot multicenter onderzoek bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.