Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

TRAILs towards improved cervical cancer treatment

30 september 2009

Promotie: J.H. Maduro, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: TRAILs towards improved cervical cancer treatment

Promotor(s): prof.dr. E.G.E. de Vries, prof.dr. A.G.J. van der Zee

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe behandelmogelijkheden baarmoederhalskanker

Overlevers van baarmoederhalskanker hebben een licht verhoogd risico op een hartinfarct. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van John Maduro. Ook komen bij deze patiënten meer cardiovasculaire risicofactoren voor.

Door de introductie van chemoradiatie - het gelijktijdig toedienen van chemotherapie en radiotherapie - is veel vooruitgang geboekt bij de behandeling van baarmoederhalskanker. Toch is er nog steeds veel ruimte voor verdere verbetering van de behandeling, stelt de promovendus. In zijn zoektocht naar een effectiever behandelmethode concentreerde Maduro zich op beïnvloeding van de TNF related apoptosis inducing ligand (TRAIL) route. In laboratoriumonderzoek werd de effectiviteit onderzocht van proteasoomremmer en radiotherapie in combinatie met het aangrijpen op de TRAIL death receptor (DR)4 en/of DR5. Ook de precieze werking van deze therapie werd nader in kaart gebracht.

Het onderzoek biedt geen revolutionaire nieuwe doorbraken, maar laat wel zien dat er nog veel onbewandelde paden zijn in het onderzoek, en dat er geen reden is om te stoppen met zoeken naar mogelijkheden om de behandeling verder te verbeteren.

John Maduro (Curacao, 1969) studeerde geneeskunde te Leiden. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling radiotherapie en medische oncologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar hij werkt als radiotherapeut, en binnen onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het KWF.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie‚Äčdraagt via haar Programma...