Henny Groenendijk benoemd tot bijzonder hoogleraar Archeologie en maatschappij

16 september 2009

Per 1 september 2009 is Henny Groenendijk benoemd tot bijzonder hoogleraar Archeologie en maatschappij bij de Faculteit der Letteren. Deze leerstoel is ingesteld door het Groninger Universiteits Fonds (GUF) met steun van de provincie Groningen. Groenendijk combineert de nieuwe functie met zijn reguliere werk als provinciaal archeoloog bij de Provincie Groningen.

Met de aanstelling van Groenendijk (59) streven de Rijksuniversiteit en de Provincie Groningen ernaar een brug te slaan tussen universiteit, overheid en burgers, volgens de principes van de community archaeology. Dit betekent dat lokale gemeenschappen zoals lokale historische verenigingen, amateurarcheologen, boeren en projectontwikkelaars worden gehoord en betrokken bij de archeologische agenda. De hoogleraar zal binnen de RUG betrokken zijn bij het onderwijs aan met name de bachelorstudenten Archeologie. Daarnaast initieert en leidt hij onderzoek voor het Groningen Institute of Archaeology (GIA).

Henny Groenendijk studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en culturele prehistorie in Leiden. Hij is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift ‘Landschapsontwikkeling en bewoning in het Herinrichtingsgebied Oost-Groningen, 8000 BC-1000 AD’. Groenendijk is sinds 1991 provinciaal archeoloog van Groningen. Hij maakt zich sterk voor het delen van archeologische kennis en het enthousiasmeren van de lokale gemeenschap voor de archeologische waarde van het Groninger landschap. Dit blijkt uit verschillende activiteiten, zoals het oprichten van een netwerk van Archeologische Informatie Punten in het Groninger kustgebied en diverse publicaties in archeologische uitgaven.

De opleiding Archeologie aan de Faculteit der Letteren omvat een driejarige bacheloropleiding en een eenjarige en tweejarige masteropleiding. Speerpunten binnen de opleiding zijn pre- en protohistorie, klassieke en mediterrane archeologie, archeobotanie en archeozoölogie.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13