Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Henny Groenendijk benoemd tot bijzonder hoogleraar Archeologie en maatschappij

16 september 2009

Per 1 september 2009 is Henny Groenendijk benoemd tot bijzonder hoogleraar Archeologie en maatschappij bij de Faculteit der Letteren. Deze leerstoel is ingesteld door het Groninger Universiteits Fonds (GUF) met steun van de provincie Groningen. Groenendijk combineert de nieuwe functie met zijn reguliere werk als provinciaal archeoloog bij de Provincie Groningen.

Met de aanstelling van Groenendijk (59) streven de Rijksuniversiteit en de Provincie Groningen ernaar een brug te slaan tussen universiteit, overheid en burgers, volgens de principes van de community archaeology. Dit betekent dat lokale gemeenschappen zoals lokale historische verenigingen, amateurarcheologen, boeren en projectontwikkelaars worden gehoord en betrokken bij de archeologische agenda. De hoogleraar zal binnen de RUG betrokken zijn bij het onderwijs aan met name de bachelorstudenten Archeologie. Daarnaast initieert en leidt hij onderzoek voor het Groningen Institute of Archaeology (GIA).

Henny Groenendijk studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht en culturele prehistorie in Leiden. Hij is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op het proefschrift ‘Landschapsontwikkeling en bewoning in het Herinrichtingsgebied Oost-Groningen, 8000 BC-1000 AD’. Groenendijk is sinds 1991 provinciaal archeoloog van Groningen. Hij maakt zich sterk voor het delen van archeologische kennis en het enthousiasmeren van de lokale gemeenschap voor de archeologische waarde van het Groninger landschap. Dit blijkt uit verschillende activiteiten, zoals het oprichten van een netwerk van Archeologische Informatie Punten in het Groninger kustgebied en diverse publicaties in archeologische uitgaven.

De opleiding Archeologie aan de Faculteit der Letteren omvat een driejarige bacheloropleiding en een eenjarige en tweejarige masteropleiding. Speerpunten binnen de opleiding zijn pre- en protohistorie, klassieke en mediterrane archeologie, archeobotanie en archeozoölogie.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:13

Meer nieuws

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.