Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

MiRNAs and their target genes in B cell lymphomas

23 september 2009

Promotie: L.P. Tan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: MiRNAs and their target genes in B cell lymphomas

Promotor(s): prof.dr. S. Poppema

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in oorzaak Hodgkin lymfomen

Na de eerste publicaties over BIC (pri-miR-155) en miR-155 expressie in Hodgkin lymfomen (HL), is er een explosieve toename geweest van het aantal studies waarin de rol van miRNAs in B-cel ontwikkeling en de pathogenese van B-cel lymfomen werd onderzocht.

Promovenda Lu Ping Tan volgde twee strategieën om meer inzicht te verkrijgen in de rol van miRNAs bij het ontstaan en/of de pathogenese van lymfomen. Als eerste werd gekeken naar miRNA expressie profielen in normaal en tumor B-cellen en daarnaast werd een experimentele procedure opgezet om miRNA target genen experimenteel aan te tonen.

Tan identificeerde een aantal miRNAs die betrokken zijn bij B-cel ontwikkeling en de pathogenese van B cell lymphomen. Ook ontwikkelde zij een techniek om op grote schaal target miRNA’s te identificeren. Haar onderzoek biedt aanwijzingen dat miRNA’s niet verantwoordelijk zijn voor verlies van B cell phenotype in HL.

Lu Ping Tan (Maleisië, 1980) studeerde geneeskunde te Maleisië. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. Na haar promotie keert Tan terug naar haar vaderland, en wordt onderzoeker aan het Cancer Research Center van het Maleisische Institute for Medical Research.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38

Meer nieuws

 • 19 oktober 2018

  € 4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar erfelijke stofwisselingsziekten

  Een onderzoeksnetwerk, geleid door Barbara Bakker en Terry Derks van de afdeling kindergeneeskunde van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van € 4 miljoen. Hiermee kunnen zij vijftien jonge onderzoekers aantrekken, die onderzoek gaan doen naar...

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Consultatiebureaus voor ouderen niet effectief

  Kan een Consultatiebureau voor ouderen er voor zorgen dat (kwetsbare) ouderen zo gezond mogelijk oud worden? Nee, zo blijkt uit onderzoek van het UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Hogeschool Windesheim en Leyden Academy on Vitality and Ageing.