MiRNAs and their target genes in B cell lymphomas

23 september 2009

Promotie: L.P. Tan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: MiRNAs and their target genes in B cell lymphomas

Promotor(s): prof.dr. S. Poppema

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in oorzaak Hodgkin lymfomen

Na de eerste publicaties over BIC (pri-miR-155) en miR-155 expressie in Hodgkin lymfomen (HL), is er een explosieve toename geweest van het aantal studies waarin de rol van miRNAs in B-cel ontwikkeling en de pathogenese van B-cel lymfomen werd onderzocht.

Promovenda Lu Ping Tan volgde twee strategieën om meer inzicht te verkrijgen in de rol van miRNAs bij het ontstaan en/of de pathogenese van lymfomen. Als eerste werd gekeken naar miRNA expressie profielen in normaal en tumor B-cellen en daarnaast werd een experimentele procedure opgezet om miRNA target genen experimenteel aan te tonen.

Tan identificeerde een aantal miRNAs die betrokken zijn bij B-cel ontwikkeling en de pathogenese van B cell lymphomen. Ook ontwikkelde zij een techniek om op grote schaal target miRNA’s te identificeren. Haar onderzoek biedt aanwijzingen dat miRNA’s niet verantwoordelijk zijn voor verlies van B cell phenotype in HL.

Lu Ping Tan (Maleisië, 1980) studeerde geneeskunde te Maleisië. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. Na haar promotie keert Tan terug naar haar vaderland, en wordt onderzoeker aan het Cancer Research Center van het Maleisische Institute for Medical Research.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38