Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

MiRNAs and their target genes in B cell lymphomas

23 september 2009

Promotie: L.P. Tan, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: MiRNAs and their target genes in B cell lymphomas

Promotor(s): prof.dr. S. Poppema

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nader inzicht in oorzaak Hodgkin lymfomen

Na de eerste publicaties over BIC (pri-miR-155) en miR-155 expressie in Hodgkin lymfomen (HL), is er een explosieve toename geweest van het aantal studies waarin de rol van miRNAs in B-cel ontwikkeling en de pathogenese van B-cel lymfomen werd onderzocht.

Promovenda Lu Ping Tan volgde twee strategieën om meer inzicht te verkrijgen in de rol van miRNAs bij het ontstaan en/of de pathogenese van lymfomen. Als eerste werd gekeken naar miRNA expressie profielen in normaal en tumor B-cellen en daarnaast werd een experimentele procedure opgezet om miRNA target genen experimenteel aan te tonen.

Tan identificeerde een aantal miRNAs die betrokken zijn bij B-cel ontwikkeling en de pathogenese van B cell lymphomen. Ook ontwikkelde zij een techniek om op grote schaal target miRNA’s te identificeren. Haar onderzoek biedt aanwijzingen dat miRNA’s niet verantwoordelijk zijn voor verlies van B cell phenotype in HL.

Lu Ping Tan (Maleisië, 1980) studeerde geneeskunde te Maleisië. Zij verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Pathologie van het UMCG en binnen onderzoeksschool GUIDE. Na haar promotie keert Tan terug naar haar vaderland, en wordt onderzoeker aan het Cancer Research Center van het Maleisische Institute for Medical Research.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...