Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Essays on the theory of collusion

24 september 2009

Promotie: B.M. Overvest, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Essays on the theory of collusion

Promotor(s): prof.dr. J.L. Moraga-Gonzalez

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

 

Model voor meer inzicht in kartels

Promovendus Bastiaan Overvest deed onderzoek naar de economische theorie van kartels. Zijn proefschrift draagt bij aan het inzicht waarom het ene kartel langer bestaat dan het andere. Dit is van belang omdat de maatschappelijke impact van een kartel dat lang bestaat veel groter is dan een kartel dat slechts kort bestaat.

Er is sprake van een kartel wanneer een aantal bedrijven, expliciet of stilzwijgend, afspreekt om de prijs te verhogen of de kwaliteit te verminderen. In Nederland en veel andere landen is dit verboden. Overvest probeerde een of meer aspecten van de dynamiek van kartels beter te begrijpen door een speltheoretisch model op te stellen. Aan de hand van zo’n model kunnen vervolgens methoden worden afgeleid die bijdragen aan het uiteenvallen van kartels of zelfs de vorming ervan voorkomen. Overvests onderzoek geeft ook aanknopingspunten voor toezichthouders zoals de NMa om kartels op te sporen.

Bastiaan Overvest (Leeuwarden, 1980) studeerde economie aan de RUG. Hij verrichtte zijn onderzoek bij onderzoeksschool SOM van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij werkt nu als zaakbehandelaar bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 11 september 2018

  Als online consument switcht van smartphone naar pc is de aankoop nabij

  De smartphone speelt een niet te onderschatten rol bij ons online shoppen. Veel consumenten beginnen hun zoektocht op een telefoon of tablet, raken overtuigd van een product en stappen daarna over naar een minder mobiel apparaat (zoals pc of laptop)...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.