Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Pathogenetic and clinical aspects of ANCA-associated vasculitis

23 september 2009

Promotie: M. Chen, 13,15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Pathogenetic and clinical aspects of ANCA-associated vasculitis

Promotor(s): prof.dr. C.G.M. Kallenberg, prof.dr. M-H. Zhao, prof.dr. P. Heeringa

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Oorzaken en symptomen auto-immuunziekte ANCA verder onderzocht

Vaatwandontstekingen in combinatie met antineutrofiele cytoplasmatische antistoffen (AVV) vormen een groep van auto-immuunziekten, waarbij kleine bloedvaten afsterven. Promovendus Min Chen onderzocht de oorzaak van deze ziekte. Hierbij richtte hij zich op de rol van het complementsysteem, een biochemisch proces in het bloed dat betrokken is bij de afweer van ziekteverwekkers.

Neerslag van complement-eiwitten werd frequent aangetroffen in de nieren van patiënten met AAV en was geassocieerd met een ernstiger vorm van nierbetrokkenheid. Activatie van het complementsysteem bij AAV bleek te verlopen via de zgn. alternatieve route van dit systeem. Het in de effectorfase gevormde complementeiwit C5a bleek neutrofiele granulocyten te kunnen activeren.

Chen toont aan dat opvlamming van AAV met ernstige longbloedingen ook kan voorkomen bij patiënten die als gevolg van volledig nierfalen door AAV al dialyse behandeling ondergaan. Hij laat zien dat opvlammingen zich veelal in dezelfde organen manifesteren die bij de eerste presentatie van de ziekte ook al aangedaan waren. Daarnaast bleek dat het gehalte in het bloed van het uit de granulocyt afkomstige eiwit NGAL (neutrophil gelatinase associated lipocalin) een nuttige graadmeter is van de ziekte-activiteit bij patiënten met AAV. Tenslotte bleken de hoeveelheid en de bindingssterkte van ANCA gericht tegen myeloperoxidase niet te veranderen wanneer de ziekte in een rustige fase kwam. Dit kan betekenen dat de onderliggende prikkel ook na behandeling aanwezig blijft en aanleiding kan geven tot opvlamming wanneer de (afweeronderdrukkende) behandeling wordt stopgezet.

Min Chen (China, 1974) studeerde geneeskunde te Peking. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Klinische immunologie en reumatologie van het UMCG. Het onderzoek werd gefinancierd door de Nierstichting, NWO en het Chinese “985” project. Chen werkt inmiddels als nefroloog in Peking.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 22 juni 2018

  Minder eiwit in urine vertraagt nierfunctieachteruitgang bij kinderen

  Een behandeling met bloeddrukverlagende medicatie bij kinderen met chronisch nierfalen verlaagt de eiwituitscheiding in hun urine. Hierdoor hebben de kinderen een minder grote kans op verslechtering van hun aandoening. Dit blijkt uit onderzoek van dr...

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 15 juni 2018

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD

  Verslavingszorginstellingen moeten patiënten screenen op ADHD Instellingen die verslavingszorg aanbieden, doen er verstandig aan om patiënten direct bij intake te screenen op ADHD. Dat vindt promovendus en psychiater in opleiding Katelijne van Emmerik-van...