Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Caenorhabditis elegans models for protein misfolding diseases

16 september 2009

Promotie: T.J. van Ham, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Caenorhabditis elegans models for protein misfolding diseases

Promotor(s): prof.dr. R.M.W. Hofstra

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Nieuwe aanknopingspunten voor onderzoek Parkinson en Alzheimer

Veel ziekten van het centrale zenuwstelsel gaan gepaard met ophoping van eiwit in de hersenen. Door de genen op te sporen die betrokken zijn bij de ophoping van deze eiwitten hopen onderzoekers dit proces te kunnen beïnvloeden. Onderzoek op dit terrein wordt onder meer verricht aan de C. elegans, een microscopisch klein wormpje. Het genoom van dit dier is zeer overzichtelijk en volledig in kaart gebracht en daarnaast is de invloed van genetische veranderingen bij C. elegans relatief eenvoudig in kaart te brengen.

Het promotieonderzoek van Tjakko van Ham lijkt interessante nieuwe aanknopingspunten te bieden voor nader onderzoek naar verouderingsziekten. Het leverde een C. elegans model op voor de ziekte van Parkinson, en er werden genen gevonden die inzicht geven in de moleculaire oorzaak van de ziekte. In samenwerking met een biofysische onderzoeksgroep in Cambridge zijn nieuwe onderzoeksmethoden opgezet om nu de functie van de genen verder uit te zoeken.

Tjakko van Ham (Arnhem, 1979) studeerde Fundamenteel Biomedische Wetenschappen te Utrecht. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Genetica van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), het Hubrecht Instituut te Utrecht en de afdeling Chemie van de Universiteit van Cambridge, UK. Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW, de Hersenstichting en het Prinses Beatrix Fonds. Van Ham is thans onderzoeker in het Massachusetts General Hospital en Harvard Medical School, VS.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 23 februari 2018

  Kinderen met astma blijken aangepast dna te hebben

  Kinderen met astma blijken epigenetische, chemische veranderingen van hun dna te hebben. Op hun dna zijn nu 14 plekken vastgesteld, die samenhangen met astma. Het bijzondere is dat deze 14 plekken in de eerste 4 jaar van hun leven zijn veranderd. Deze...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...