Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Corticosteroid injections for the treatment of hand and wrist disorders in general practice

21 september 2009

Promotie: C. Peters-Veluthamaningal, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Corticosteroid injections for the treatment of hand and wrist disorders in general practice

Promotor(s): mw.prof.dr. B. Meyboom-de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hand- en polsaandoeningen door de huisarts te behandelen

Patiënten met carpaletunnelsyndroom, “hokkende vinger” of peesschedeontsteking van de duim hoeven niet naar het ziekenhuis doorverwezen te worden voor een operatie. De huisarts kan de klachten effectief en veilig behandelen met een plaatselijke injectie van corticosteroïden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van huisarts Raju Peters-Veluthamaningal.

Huisartsen worden vaak geconsulteerd door patiënten met aandoeningen van de hand en pols, zoals het carpaletunnelsyndroom (beklemming van een zenuw in de pols), “hokkende vinger” en peesschedeontsteking van de duim. Deze aandoeningen kunnen beperkingen in het dagelijks functioneren tot gevolg hebben, tot gebruik van gezondheidszorgvoorzieningen leiden en zelfs werkverzuim veroorzaken. Een van de mogelijke behandelvormen voor deze aandoeningen is een plaatselijke injectie met corticosteroïden. Uit literatuuronderzoek en klinische trials door Raju Peters-Veluthamaningal blijkt dat deze behandeling effectief en veilig door de huisarts kan worden uitgevoerd.

De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt in de binnenkort te verschijnen behandelrichtlijn voor hand- en polsklachten van het Nederlands Huisartsengenootschap. Twee systematische reviews van Peters-Veluthamaningal werden opgenomen in de prestigieuze Cochrane Library.

Raju Peters-Veluthamaningal (Duitsland, 1967) is huisarts te Scheemda. Hij studeerde geneeskunde in Groningen en verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het “Fonds Alledaagse Ziekten” van het Nederlands Huisartsengenootschap.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...