Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Corticosteroid injections for the treatment of hand and wrist disorders in general practice

21 september 2009

Promotie: C. Peters-Veluthamaningal, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Corticosteroid injections for the treatment of hand and wrist disorders in general practice

Promotor(s): mw.prof.dr. B. Meyboom-de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hand- en polsaandoeningen door de huisarts te behandelen

Patiënten met carpaletunnelsyndroom, “hokkende vinger” of peesschedeontsteking van de duim hoeven niet naar het ziekenhuis doorverwezen te worden voor een operatie. De huisarts kan de klachten effectief en veilig behandelen met een plaatselijke injectie van corticosteroïden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van huisarts Raju Peters-Veluthamaningal.

Huisartsen worden vaak geconsulteerd door patiënten met aandoeningen van de hand en pols, zoals het carpaletunnelsyndroom (beklemming van een zenuw in de pols), “hokkende vinger” en peesschedeontsteking van de duim. Deze aandoeningen kunnen beperkingen in het dagelijks functioneren tot gevolg hebben, tot gebruik van gezondheidszorgvoorzieningen leiden en zelfs werkverzuim veroorzaken. Een van de mogelijke behandelvormen voor deze aandoeningen is een plaatselijke injectie met corticosteroïden. Uit literatuuronderzoek en klinische trials door Raju Peters-Veluthamaningal blijkt dat deze behandeling effectief en veilig door de huisarts kan worden uitgevoerd.

De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt in de binnenkort te verschijnen behandelrichtlijn voor hand- en polsklachten van het Nederlands Huisartsengenootschap. Twee systematische reviews van Peters-Veluthamaningal werden opgenomen in de prestigieuze Cochrane Library.

Raju Peters-Veluthamaningal (Duitsland, 1967) is huisarts te Scheemda. Hij studeerde geneeskunde in Groningen en verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het “Fonds Alledaagse Ziekten” van het Nederlands Huisartsengenootschap.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 19 februari 2019

  Microbioom heeft directe invloed op suikerstofwisseling en diabetesrisico

  Het microbioom, de micro-organismen in onze darmen, heeft een directe invloed op de suikerstofwisseling en het risico op diabetes. Onderzoekers van onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen en de universiteit van Oxford (VK) tonen dit aan...

 • 12 februari 2019

  UMCG start onderzoek naar tevredenheid vrouwen over hun borsten

  Drie afdelingen van het UMCG starten een onderzoek naar de tevredenheid van vrouwen over hun borsten. Het gaat hierbij om vrouwen die nooit geopereerd of behandeld zijn aan hun borsten. Met de resultaten van dit onderzoek wil de afdeling plastische...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...