Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Corticosteroid injections for the treatment of hand and wrist disorders in general practice

21 september 2009

Promotie: C. Peters-Veluthamaningal, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Corticosteroid injections for the treatment of hand and wrist disorders in general practice

Promotor(s): mw.prof.dr. B. Meyboom-de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

 

Hand- en polsaandoeningen door de huisarts te behandelen

Patiënten met carpaletunnelsyndroom, “hokkende vinger” of peesschedeontsteking van de duim hoeven niet naar het ziekenhuis doorverwezen te worden voor een operatie. De huisarts kan de klachten effectief en veilig behandelen met een plaatselijke injectie van corticosteroïden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van huisarts Raju Peters-Veluthamaningal.

Huisartsen worden vaak geconsulteerd door patiënten met aandoeningen van de hand en pols, zoals het carpaletunnelsyndroom (beklemming van een zenuw in de pols), “hokkende vinger” en peesschedeontsteking van de duim. Deze aandoeningen kunnen beperkingen in het dagelijks functioneren tot gevolg hebben, tot gebruik van gezondheidszorgvoorzieningen leiden en zelfs werkverzuim veroorzaken. Een van de mogelijke behandelvormen voor deze aandoeningen is een plaatselijke injectie met corticosteroïden. Uit literatuuronderzoek en klinische trials door Raju Peters-Veluthamaningal blijkt dat deze behandeling effectief en veilig door de huisarts kan worden uitgevoerd.

De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt in de binnenkort te verschijnen behandelrichtlijn voor hand- en polsklachten van het Nederlands Huisartsengenootschap. Twee systematische reviews van Peters-Veluthamaningal werden opgenomen in de prestigieuze Cochrane Library.

Raju Peters-Veluthamaningal (Duitsland, 1967) is huisarts te Scheemda. Hij studeerde geneeskunde in Groningen en verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het “Fonds Alledaagse Ziekten” van het Nederlands Huisartsengenootschap.

 

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Hartfalen stimuleert tumorgroei

  Een hart dat als gevolg van een hartinfarct versleten is en minder goed bloed rondpompt, scheidt stoffen af die tumorgroei stimuleren. Dat blijkt uit onderzoek met muismodellen, ondersteund met gegevens uit bevolkingsonderzoek PREVEND, uitgevoerd door...