21 september 2009

Promotie: C. Peters-Veluthamaningal, 14.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Corticosteroid injections for the treatment of hand and wrist disorders in general practice

Promotor(s): mw.prof.dr. B. Meyboom-de Jong

Faculteit: Medische Wetenschappen

Hand- en polsaandoeningen door de huisarts te behandelen

Patiënten met carpaletunnelsyndroom, “hokkende vinger” of peesschedeontsteking van de duim hoeven niet naar het ziekenhuis doorverwezen te worden voor een operatie. De huisarts kan de klachten effectief en veilig behandelen met een plaatselijke injectie van corticosteroïden. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van huisarts Raju Peters-Veluthamaningal.

Huisartsen worden vaak geconsulteerd door patiënten met aandoeningen van de hand en pols, zoals het carpaletunnelsyndroom (beklemming van een zenuw in de pols), “hokkende vinger” en peesschedeontsteking van de duim. Deze aandoeningen kunnen beperkingen in het dagelijks functioneren tot gevolg hebben, tot gebruik van gezondheidszorgvoorzieningen leiden en zelfs werkverzuim veroorzaken. Een van de mogelijke behandelvormen voor deze aandoeningen is een plaatselijke injectie met corticosteroïden. Uit literatuuronderzoek en klinische trials door Raju Peters-Veluthamaningal blijkt dat deze behandeling effectief en veilig door de huisarts kan worden uitgevoerd.

De onderzoeksresultaten zullen worden gebruikt in de binnenkort te verschijnen behandelrichtlijn voor hand- en polsklachten van het Nederlands Huisartsengenootschap. Twee systematische reviews van Peters-Veluthamaningal werden opgenomen in de prestigieuze Cochrane Library.

Raju Peters-Veluthamaningal (Duitsland, 1967) is huisarts te Scheemda. Hij studeerde geneeskunde in Groningen en verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool SHARE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door het “Fonds Alledaagse Ziekten” van het Nederlands Huisartsengenootschap.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:38