Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Against all Odds?

14 september 2009

Oratie: prof.dr. E.C. Wit, 16.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Against all Odds?

Leeropdracht: Statistiek en Stochastiek

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

In zijn oratie stelt Ernst Wit vast hoe de bijna ontzichtbare wetenschap statistiek zich als inductieve argumentatieleer geworteld heeft in vrijwel elke wetenschap en van zich doet spreken in veel maatschappelijke vraagstukken.

Deze statistische paradox komt tot uiting in veel aspecten van statistiek: in The Wall Street Journal (26 januari 2009) werd statistiek beschreven als een van de best mogelijk banen, terwijl het zo saai heet te zijn; bijna niemand zou een traan laten als morgen statistiek weggevaagd zou worden, maar tegelijkertijd ge(mis)bruikt iedereen het met veel plezier. Statistiek wordt vaak gezien als onderdeel van de wiskunde, maar de meeste statistici zijn alles behalve wiskundigen.

Wit verklaart deze ogenschijnlijke paradox uit de historische, gelaagde ontwikkeling. Aan de ene kant ontstond het statistisch denken toen sociaal verlichte geesten in het midden van de 19e eeuw het verzamelen en ordenen van feiten zagen als een mogelijkheid tot verbetering van het lot van de sociaal minderbedeelden. Aan de andere kant werd de basis gelegd van de statistische machinerie door wiskundig natuurkundigen aan het eind van de 18e eeuw.

Vanuit de statistische paradox redeneert Wit dat statistiek een universele taal is van veel inductieve wetenschappen en van vele andere soorten van informatievergaring: hypotheses testen en het schatten van parameters in wetenschappelijke modellen is onderdeel van het standaardarsenaal van de statistiek. En de nieuwe uitdagingen, zoals nieuwe meetmethodes de statistiek stellen, heeft deze wetenschap van alles te zeggen over complexe en hoog-dimensionale structuren. Met het samenbrengen van statistische methodologie onder één noemer, maar met loyale geaardheid van statistische toepassingen bij haar wetenschappelijke broers, zou de RUG internationaal voortuitstrevende goede sier maken, vindt Wit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...