Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Against all Odds?

14 september 2009

Oratie: prof.dr. E.C. Wit, 16.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Against all Odds?

Leeropdracht: Statistiek en Stochastiek

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

 

In zijn oratie stelt Ernst Wit vast hoe de bijna ontzichtbare wetenschap statistiek zich als inductieve argumentatieleer geworteld heeft in vrijwel elke wetenschap en van zich doet spreken in veel maatschappelijke vraagstukken.

Deze statistische paradox komt tot uiting in veel aspecten van statistiek: in The Wall Street Journal (26 januari 2009) werd statistiek beschreven als een van de best mogelijk banen, terwijl het zo saai heet te zijn; bijna niemand zou een traan laten als morgen statistiek weggevaagd zou worden, maar tegelijkertijd ge(mis)bruikt iedereen het met veel plezier. Statistiek wordt vaak gezien als onderdeel van de wiskunde, maar de meeste statistici zijn alles behalve wiskundigen.

Wit verklaart deze ogenschijnlijke paradox uit de historische, gelaagde ontwikkeling. Aan de ene kant ontstond het statistisch denken toen sociaal verlichte geesten in het midden van de 19e eeuw het verzamelen en ordenen van feiten zagen als een mogelijkheid tot verbetering van het lot van de sociaal minderbedeelden. Aan de andere kant werd de basis gelegd van de statistische machinerie door wiskundig natuurkundigen aan het eind van de 18e eeuw.

Vanuit de statistische paradox redeneert Wit dat statistiek een universele taal is van veel inductieve wetenschappen en van vele andere soorten van informatievergaring: hypotheses testen en het schatten van parameters in wetenschappelijke modellen is onderdeel van het standaardarsenaal van de statistiek. En de nieuwe uitdagingen, zoals nieuwe meetmethodes de statistiek stellen, heeft deze wetenschap van alles te zeggen over complexe en hoog-dimensionale structuren. Met het samenbrengen van statistische methodologie onder één noemer, maar met loyale geaardheid van statistische toepassingen bij haar wetenschappelijke broers, zou de RUG internationaal voortuitstrevende goede sier maken, vindt Wit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:39
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...